De eindejaartips 2022

Het oude jaar duurt nog een kleine maand en dus is het tijd om even goed te gaan zitten en de financiële en fiscale tuin van 2022 aan te harken, oftewel: de tips voor het zo handig mogelijk afsluiten van 2022: wat kun je dit jaar nog doen om de grijpgrage fiscale vingers van vadertje staat zoveel als mogelijk buiten de deur te houden?
Om te beginnen: je kunt heel veel doen, maar of dat altijd nuttig, nodig en handig is een heel ander verhaal. Het gaat niet alleen over de belastingaanslagen 2022, maar ook over de (hoogte van de) Toeslagen, de Studiefinanciering (zowel je eigen aflossing als de bijdrage voor je kinderen) en nog veel meer. In deze tijd is bijna alles inkomensafhankelijk gemaakt (ook de heffingskortingen). Dus grijp je kans….., als er tenminste een kans is!

Hoe kun (moet) je denken (en rekenen)?

* Je winst 2022 gaat matig worden (je weet meestal wel waar in jouw geval het fiscale break-evenpunt ligt want dat hebben we vaak genoeg besproken. Maar als je twijfelt: bel, mail). In dit geval schiet je met fiscale aftrekposten weinig tot niets op en kun je je geld beter opsparen voor fiscaal nuttige uitgaven in 2023 (of andere nuttige e/o leuke zaken). Maar zelfs dat hoeft in jouw geval dus weer niet waar te zijn.
* Je winst 2022 gaat goed tot heel goed worden. Ja, dan hebben fiscaal handige uitgaven vaak zin. Niet alleen fiscaal, maar dus mogelijk ook op andere fronten.

Mijn grote vakbroeders pakken ieder jaar altijd uit met uitgebreide lijsten met tips & trics en dat ga ik hier natuurlijk niet allemaal nog eens dunnetjes overdoen. Een lijstje met een paar links naar hun nijvere werk lever ik natuurlijk wel… Jongbloed, Alfa, BusinessInsider, KroeseWevers, BakerTilly en last but not least: de NBA.
Er zijn nog veel meer lijstjes (Google it), maar blijf bedenken: het is vaak maatwerk! Ga niet onnodig doe-het-zelven!

Ik doe jaarlijks wel een kwartje in de collectebus door wat zaken op te sommen die dicht bij huis liggen, handige en nuttige zaken die direct voor de hand liggen:

Kijk eens rond in je kantoor e/o werkplaats: nog dingen nodig die altijd van pas komen maar waar je nu toevallig nog even niet om zit te springen? Misschien toch maar in 2022 kopen dan? Gereedschap, printertje, printerinkt, papier, postzegels, een volle benzinetank, tablet, …. ? Je hebt er altijd wat aan, ook volgend jaar.
Let wel op! Zaken die meer dan € 450 kosten (ex. btw, tenzij je van Btw bent vrijgesteld – dan incl. Btw) zijn geen kosten maar investeringen en op investeringen moeten we in minstens 5 jaar afschrijven. Die nieuwe laptop van € 600 die je dit jaar nog koopt levert je dus in 2022 een aftrekpost op van € 10. Ook mooi, maar dat schiet fiscaal dus niet echt op.

Voor die investeringen is er dan wel weer de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA): een extra en eenmalige aftrekpost van 28% op de aanschafprijs (naast de gewone afschrijvingen). Aan die aftrek zitten wel twee voorwaarden: 1) het moet dus altijd gaan om zaken die tenminste € 450 per stuk kosten en 2) het totaal aan die investeringen in 2022 moet tenminste € 2.400 zijn. Zit je nu al op of over die grens van € 2.400 dan is het fiscaal voordelig zaken die je toch al wilde kopen nog dit jaar aan te schaffen. Ga je die grens niet halen: misschien is dan 2023 een fiscaal handiger jaar?

Lijfrente en/of banksparen. De premie die je in 2022 betaalt kun je aftrekken van je inkomen (winst) 2022, maar daar zijn wel de nodige rekenregels voor die rekening houden met van-alles-en-nog-wat. Is allemaal uit te rekenen, ook nu nog. Betalen moet (in veel gevallen) wel voordat 2023 begint. Maar: je kunt het ook via de band van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) spelen en even 2023 afwachten.

Toeslagen & vermogen
Kun je aanspraak maken op de Toeslagen van 2023 dan moet je naast je inkomen ook letten op je vermogen. Het bepalende peilmoment is je vermogen op 01-01-2023 (31-12-2022 dus eigenlijk) voor de Toeslagen van 2023 (!). Denk eraan: vermogen is meer dan alleen je bank- en spaarsaldi; meetellen doen ook (groene) beleggingen, 2e (vakantie)huizen e.d. Wat niet meetelt is vermogen in je bedrijf.

Vermogen in Box 3. Misschien kun je nog wat aan je vermogen sleutelen voor de peildatum? Groene beleggingen? Banksparen/lijfrente? Aflossen leningen, hypotheek? Openstaande rekeningen betalen? 
Of die belastingaanslag toch nu maar vast betalen?
Sinds alle onrust over de Box3-belasting en het verschil dat nu gemaakt wordt tussen de fiscaal belastbare rendementen op sparen (iets meer dan 0%) en beleggen (een kleine 6%): je aandeeltjes verkopen en begin 2023 weer aankopen?