Ook kleine ondernemers in het Bedrijfstakpensioenfonds?

Na de (nog steeds lopende) heftige debatten over verplichte verzekering tegen Arbeidsongeschiktheid voor ondernemers loopt nu het debat in Den Haag (in de rest van NL zie ik daar niet zoveel van) over de vraag of (kleine) ondernemers ook hun voorziening voor de oudedag moeten/kunnen onderbrengen bij een bestaand Bedrijfspensioenfonds. Dit hele debat zit vast aan het plan om de hele tweede pijler onder het NL-pensioenstelsel te hervormen.
De discussies over de hervorming van het pensioenstelsel lopen al heel lang en de verschillen van mening tussen de politieke stromingen zijn enorm groot. Een van de discussiepunten is of ondernemers verplicht worden te ‘sparen’ voor een oudedagsvoorziening. Dat verplichte aspect ziet de minister (Schouten) dus (nu) niet zitten. Dat wordt ook lastig omdat ondernemers vaak nu al ‘sparen’ in de derde pijler (privaatrechtelijke producten zoals banksparen, lijfrente), of zelf een spaarpotje in privé hebben: op de bank, in bitcoins, aandelen of in de vorm van (al dan niet verhuurde) huizen e.d.
Maar sparen via een Bedrijfspensioenfonds gaat dus straks mogelijk ook kunnen. Of ondernemers daar nou op zitten te wachten weet ik ook niet, maar hoe meer zielen…