Energiecrisis: kost wat, maar dan krijg je ook wat

De afgelopen week tuimelden de berichten over de overheidssteun compensatie voor de stijgende energielasten over ons heen. “We’ krijgen allemaal geld, mooi toch? Geld terug, is misschien een beter woord hier: de overheid is immers de grootste verdiener maan de hoge energieprijzen: de energieprijs die iedereen betaalt bestaat voor zo ’n 50% uit overheidsbelastingen (Btw en ODE). Het mag ook wat kosten: misschien zelfs 40 miljard, per jaar dat die steun compensatie loopt zelfs.
In Duitsland gooien ze er overigens nog meer geld tegenaan… (maar dat mag dan blijkbaar weer niet).
Voor het (energie-intensieve) Midden- en Kleinbedrijf komt er ook een steunmaatregel, de TEK. Nog wel even wachten (begin 2023?), want ingewikkeld -aldus MinFin Kaag. Ondertussen verwacht Altradius een faillissementsgolf in 2023 en verwachten CEO ’s (nou ja, de helft daarvan) een korte en milde economische recessie. En dan hebben we deze natuurlijk ook nog…..
Het wordt vast een mooi jaar, 2023. Zullen we -samen met Attje Kuiken- komend jaar maar niet hopen op een Elfstedentocht? In ieder geval leven we momenteel niet in saaie tijden.