Het inflatiespook komt uit de kast

Surprise, booooeeee! Een whopping 17,1% inflatie berekenden de EU-rekenaars voor september en NL. Zo! Een record, schreef alles en iedereen. Is dat ook zo? De NL-rekenmeesters (CBS) komen op wat andere cijfers, (met uitleg) maar die gaan wel dezelfde kant op. Maar dus: is het een record, hebben we goud gewonnen in september 2022? Het CBS berekent en publiceert de inflatie vanaf 1963 en als je die cijfers bekijkt (wel daar even zelf alle jaren aanvinken voor de totaallijst vanaf 1963): ja, record! Het vorige record stamt uit 1975: 10,2%.
Nou kun je nogal wat kanttekeningen plaatsen bij dit soort ‘harde’ cijfers, zo hard zijn die namelijk nou ook weer niet. De inflatie voor jou als privépersoon of ondernemer hangt immers nogal af van je (privé) bestedingsgedrag, resp. (zakelijk) kostenpatroon, maar dat het -al langer- (bijna) overal duurder wordt is wel zeker. Zakelijk zie ik op veel plaatsen kostenstijgingen bij de inkoop van diensten en grondstoffen, kostenstijgingen die ook niet altijd doorberekend (volledig) kunnen worden aan de klant. En dat is pijnlijk, want daar gaat je winstmarge….
And winter is coming.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt overigens dat de inflatie zich zal gaan stabiliseren in 2023. Of die verwachting uitkomt? Als ik dat eens wist. Het CPB zit er wel vaker naast met dit soort verwachtingen, check de verwachting uit augustus 2021 voor 2022: zo ’n 1,7%/1,9% inflatie verwachten ze toen nog. Kejjenagaan… En nee: ik neem zoiets het CPB niet echt kwalijk, ze doen daar ook hun (helaas wel teveel door de partijpolitiek beïnvloedde) best. Maar misschien moeten we dit soort toekomstverwachtingen wat minder voor waar aannemen! Daarnaast: al medio 2021 kwamen er steeds meer berichten van economen die dit zagen aankomen.

En als je de inflatie gehad hebt, krijg je ook nog eens te maken met de stijgende rente en die stijging is ook nogal fors. Kijk hier maar eens naar de ‘korte rente’ (de geldmarkt, voor leningen met een looptijd van minder dan 1 jaar). Op de kapitaalmarkt (leningen die langer dan een jaar lopen) gaat de lijn ook behoorlijk omhoog de laatste tijd. Aan de andere kant: de rente is dus ook wel eens (aanzienlijk) hoger geweest dan nu (trek de grafiek maar eens door naar de optie ‘alles’. En ohja, de spaarrente? Die is nog steeds zo plat als een dubbeltje….

Wat nu te doen? Heb ik een advies, een oplossing? De eerste vraag is natuurlijk: is er reden voor paniek en drastische maatregelen? Dat hangt erg van je persoonlijke en zakelijke situatie af natuurlijk. Dit is wel een goede aanleiding om weer eens heel kritisch naar je uitgaven en kosten te kijken, zo nodig zelfs met de stofkam (een jaartje boekhouding doorkijken kan erg informatief zijn). Kijk aan de andere kant ook (weer) eens goed naar je klanten: wat kun je daarvan verwachten? En tot slot: vergeet je concullega ’s niet! Die gaan misschien rare dingen doen nu, dus blijf vooral ook goed naar buiten kijken.