Too much monkey business: crises

Crises ja, dat is het meervoud van crisis dus. Ik ga ze hier allemaal maar niet meer opsommen, je zult het zelf vast ook wel weten en zo ’n opsomming is toch alleen maar slecht voor het humeur. Op papier zijn lijken ‘we’ rijk, althans diegenen die een eigen huis hebben (en/of pandjesbaas zijn, die ook). Tegelijk waarschuwt Klaas Knot (van de Nederlandsche Bank) ons dat aan de prijsstijgingen voorlopig nog geen einde komt en hij ziet ook veel andere ‘risicofactoren’. En wat betreft die prijsstijgingen heeft ‘ie gelijk: 13,6%, and rising.

Maarja, wat doen we eraan? Met ‘we’ bedoel ik dan ons als ondernemers. De kans is best groot dat al die crises een economische tot gevolg gaan krijgen, ook dat nog. Het vertrouwen van consumenten en ondernemers is laag en dat betekent vaak: hand op de beurs houden en geld sparen voor slechtere tijden. Voor zover er dan nog iets te sparen valt natuurlijk. Maak dus -als ondernemer- alvast een plan B!! And keep your powder (= money) dry!

Onze overheid zegt ons te hulp te gaan schieten met een ‘koopkrachtplan’ van bijna 16 miljard. Dat is lijkt een heleboel geld natuurlijk, maar per Nederlander is het gemiddeld nog geen € 1.000.
RTLNieuws weet al wat er in dat plan staat.
Eerst doet de regering een greep in de portemonnee van anderen: het minimumloon (rond de 425.000-450.000 mensen verdienen dat minimumloon overigens) gaat met 10% omhoog. En daarmee gaan dus ook de AOW-uitkeringen en (bijna) alle andere uitkeringen die aan dat minimumloon zijn gekoppeld met 10% omhoog (bruto!). Over die verhoging schreef ik hier al eerder een rekensommetje op. Wat ik daar uitrekende wordt in dit plan nu wel anders omdat de eerste belastingschijf wat lager wordt en de Toeslagen hoger, maar de betaler van dit alles blijven toch vooral de werkgevers, de overheid houdt er geld aan over! Net als aan de gestegen energieprijzen trouwens want bijna de helft van wat we betalen bestaat uit belastingen, dus ook (bijna) de helft van wat we nu meer betalen.
En verder zijn het dus vooral de ondernemers en mensen met een vermogen die ‘zur Kasse gebeten werden’ om het koopkrachtplan te betalen. Het bedrijfsleven is inmiddels witheet.
Het gaat een hete herfst en winter worden…..
Liedje!