BOX 3: je kunt dus fluiten naar je geld

Bijzonder nieuws afgelopen week: de regering gaat spaarders niet (ik herhaal: NIET) compenseren voor de sinds 2017 teveel berekende Spaartaks (officieel de ‘Vermogensrendementsheffing’ geheten). Alleen de ongeveer 60.000 burgers die bezwaar hebben gemaakt hebben hun teveel betaalde belasting inmiddels terug, de rest (zo ’n 1,2 miljoen als ik het goed onthouden heb) kunnen fluiten naar hun geld. Bizar toch? En waarom kiest de regering hiervoor? Het kost teveel geld en het is te ingewikkeld, kort samengevat.
Ik zag al termen als ‘legale diefstal’ en ‘oplichting’ voorbij komen. Is het dat ook? Dat laat ik aan je eigen inzichten over. Bijzonder is en blijft het in ieder geval.

Overigens: in aanslagen opgelegd vanaf eind 2021 wordt wel rekening gehouden met de nieuwe manier van berekenen, het gaat dus om aanslagen over de jaren 2017-2020 die al definitief zijn opgelegd, die mensen kunnen fluiten naar hun geld. Snel aangifte doen heeft dus ook zo zijn nadelen…..
Vanaf 2025 komt er (althans, dat is het plan) een heel nieuwe regeling voor het heffen van belasting op vermogen, dus tot dan geldt de regeling zoals voorgeschreven door de Hoge Raad.
En wat leren we hier nu van? Nou, dit dus.
Ik ga ook nog eens kijken wat er te repareren valt. Je hoort als ik een deur open zie staan.