Vanaf 2025 alleen nog maar elektrische leaseauto’s

Blijft een raar woord: leaseauto. Raar en fout ook. Lease = lenen (op zijn Amerikaans dan) en dat heeft natuurlijk niets met een auto te maken, hoogstens met de manier waarop die auto gefinancierd is. Ze bedoelen (denk ik) auto ’s die door werkgevers aan werknemers worden verstrekt en die die werknemers dan ook privé mogen gebruiken en eigenlijk is dat dus gewoon een soort van loon in natura (en zo wordt het fiscaal ook behandeld). De werkgever koopt die auto ’s vaak niet zelf, maar huurt die bij een leasemaatschappij (operationel of financial), vandaar het woord leaseauto.
Maar goed: vanaf 2025 mogen in dit plan er dus alleen nog nieuwe leaseauto’s met een stekker gebruikt gaan worden. Een overigens belangrijke reden daarvoor is dat afgestoten leaseauto’s vaak op de tweedehands markt terechtkomen als occasion en de regering wil die tweedehands markt stimuleren.
Interessante vraag is nu: gaat deze regel ook gelden voor auto ’s die ondernemers voor zakelijk gebruik gaan kopen vanaf 2025 (al dan niet via een leaseconstructie)? Het staat er nog niet bij, maar het zou mij niet verbazen. Dus als je rond die tijd toe bent aan een nieuwe auto……