Regering gaat ‘regeldruk’ MKB aanpakken

Altijd mooi: minder regels. Toch? Het is voor een goedwillende ondernemer soms ook om helemaal gek van te worden, al die regels. In tegenstelling tot zo ongeveer iedere regering sinds den Uyl (voor de jeugd: dat was jaren ’70 vorige eeuw) zegt deze regering er ook echt iets aan te gaan doen. Zegt, want sinds den Uyl zei (bijna) iedere regering dat ze minder regels wilde, om er vervolgens meer te maken.
Ik help je hopen dus. Maar bijna alle goede ontwikkelingen beginnen met goede bedoelingen, dus hoop doet leven. Er komt zelfs een dashboard (jaja, een dashboard) om ’te communiceren’. Nog een mooi citaat: ‘Volgens minister Adriaansens is in een jaar tijd al meer dan twee derde van de knelpunten in wet- en regelgeving die ondernemersvertegenwoordigers in juni 2021 aandroegen bij het kabinet, opgelost of opgepakt.’ Lees rustig verder hier, ik ga op zoek naar die 2/3e.
Diezelfde overheid heeft ook een inventarisatie laten maken van ‘opmerkelijke belastingconstructies‘, inclusief (je raad het al) nieuwe regels om daar iets aan te doen. Liedje!
Wat me brengt op een andere moderne recente verworvenheid: een klachtenformulier. Een klachtenformulier waar je je als belastingplichtige kunt beklagen als je vindt dat je slecht behandeld bent. Dat klagen kan digitaal, maar ook per post. Let wel op: een klacht is geen bezwaar! Wil je echt iets bereiken dan zal dat namelijk toch via een officieel bezwaar moeten.