1 Dollar = 1 Euro

Voor het eerst sinds ongeveer 20 jaar is de Dollar (ongeveer) evenveel waard als de Euro. ‘Pariteit‘ heet dat in het financiële jargon. De afgelopen jaren was de Dollar ongeveer € 0,90 (dat zwabberde wel wat, maar dat was toch wel de grote lijn).
Is dat nou erg, die pariteit? Dat ligt eraan wat je in het leven zoal doet, en niet doet.
Koop je veel spullen uit de VS, of spullen die op de internationale markt in Dollars worden afgerekend, dan worden die spullen dus zo ’n 10% duurder. Olie bijvoorbeeld, dat wordt in Dollars afgerekend en wordt dus zo ’n 10% duurder. De prijs van het NL (Groningse) gas is gekoppeld aan de olieprijs…, dus je snapt ‘m al. Onder de lijn worden overigens veel zaken in Dollars betaald, denk bijvoorbeeld aan veel aankopen via internet (Amazon bijvoorbeeld). De andere kant van die medaille is dat het voor Amerikanen dus 10% goedkoper wordt om spullen uit de Eurozone te kopen, een vakantiereis VS->EU is dus nu zo ’n 10% goedkoper.
Waarom gebeurt dit? Daar spelen vele factoren een rol in, maar een belangrijke is dat de rente in de VS inmiddels aanzienlijk hoger ligt dan in de Eurozone (met dank aan de ECB dus) waardoor geld dat een rendement zoekt massaal het vliegtuig naar de VS heeft genomen. Politieke en economische onzekerheid is ook een factor: in dat soort tijden stoppen beleggers en andere geldhebbers hun geld liever in een zekerdere valuta en het vertrouwen in de Euro is niet groot nu; men verwacht nogal wat problemen met een paar oude spoken uit het verleden: Griekenland en Italië. Remember? Anyway: je energierekening gaat dus weer (verder) omhoog.