Maak een veilige kopie van je paspoort

Ik weet niet of jullie dat ook merken, maar je moet tegenwoordig te pas en te onpas je paspoort of ID-kaart laten zien en soms zelfs afgeven voor een kopie. Dat is dus niet zonder risico omdat met de gegevens op die documenten een kwaadwillende van-alles-en-nog-wat kan uitspoken op jouw naam en daarnaast is dat kopiëren ook lang niet altijd nodig, laat staan wettelijke voorgeschreven.

Verzekeraar Centraal Beheer waarschuwt voor het ‘zo maar’ afgeven van je identiteitsbewijs (wat ook geldt voor je rijbewijs overigens). Er is nu zelfs een ‘handige app’ van onze overheid om daarmee zelf een foto te maken van je paspoort en op die foto kun je dan de ‘gevaarlijke’ info met een vingerstreek zwartmaken.
Ik vind het toch wel bijzonder allemaal. Eerst moet er van de overheid allerlei extra info op je identiteitsbewijs staan en vervolgens levert diezelfde overheid een mogelijkheid om die info weer onleesbaar te maken.