Box 3 & het rechtsherstel

Het is inmiddels zo ’n 5 maanden geleden dat de Hoge Raad een enorm gat sloeg in de overheidsfinanciën en (bijna) iedere week komt er weer meer nieuws over hoe die overheid dat gat weer wil gaan dichtgooien. Voor de ongeveer 60.000 bezwaarmakers moet het uiterlijk augustus allemaal geregeld zijn en daarvoor heeft de belastingdienst inmiddels de regels gepubliceerd.
Dat het niet altijd feest kan zijn blijkt uit deze rechterlijke uitspraak. Toch (een soort van) heffing dus. Ingewikkeld allemaal. Ingewikkeld ook omdat -ik schreef dat hier al eerder- een aanpassing van het Box3-inkomen ook gevolgen kan hebben op andere regelingen, zoals hier uitgebreid uit de doeken wordt gedaan, ga er maar aan staan. Met recht een koppijndossier, deze (achteraf bezien) te hebberige en stroperige overheid die maar niet begreep waar de grenzen van haar beleid lagen.