Box3-vermogen als fiscale melkkoe, maar dan anders?!

Al jaaaaren is er veel onvrede (bij de belastingbetalers dan dus) over de heffing van belasting over vermogen. Die onvrede zit natuurlijk vooral bij diegenen die hun geld op een onrendabele spaarrekening hadden en hebben staan, daar nauwelijks (of geen) rente op krijgen en er toch stevig op worden aangeslagen door de Belastingdienst. Eind 2021 kregen deze ontevredenen de behoorlijke wind in de zeilen door de uitspraak van de Hoge Raad, ik schreef daar hier al eerder over.
De regering gaat met ‘een oplossing’ komen daarvoor, maar ondertussen begint de wind uit heel andere hoeken te waaien: de regering zoekt naar mogelijkheden om meer (niet minder dus, meer!) geld uit de vermogens te halen.
Wind komt natuurlijk altijd ergens vandaan. In de natuur stroomt lucht van een hoge luchtdrukgebied naar een lage luchtdrukgebied, in de politiek van wensen en ideologieën naar de dagelijkse werkelijkheid. Het hoge luchtdrukgebied is de laatste jaren goed gevuld door Thomas Piketty en afgelopen week blies het Centraal Plan Bureau er ook een behoorlijk stuk luchtdruk bij. Kortom: er hangen veranderingen in de lucht voor mensen met een vermogen, behoorlijke veranderingen zelfs. De tijd van ‘Box 3 als de pretbox’ (dixit Gerrit Zalm) lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Ook Box 2 is inmiddels beeld gekomen als plek waar belasting gehaald kan worden.
Het grappige is dan weer wel dat er op fora op mijn vakgebied inmiddels druk nagedacht wordt over mogelijke oplossingen voor deze politieke plannen. Wordt vervolgd dus, de mensen met ‘echt’ (veel) geld redden zich wel weer. Liedje!