Inflatie +/+ en rente +/+

Jaja, na jaren van ‘stabiliteit’ komen we ‘ineens’ weer in ruw economisch vaarwater. De inflatie loopt behoorlijk op (en deskundigen vertellen ons dat dat ook nog wel even zo doorgaat). Voor wie dat nog niet aan de pomp, in de supermarkt of aan de huizenprijzen heeft gemerkt: dit statistiekje geeft het officiële bewijs van onze nationale rekenaars.
Min of meer tegelijk loopt ook de rente op. Nog niet zozeer de korte rente (rente voor leningen, korter dan 1 jaar), maar wel de lange rente, ook wel kapitaalmarktrente genoemd, kijk
hier maar.
Niet zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb, die verwachting schreef ik hier mei vorig jaar al op, zo moeilijk is dat voorspellen namelijk nou ook weer niet. Overheden die al jarenlang bakken met geld in de economie gooien en dat maar blijven doen (meer geld = meer vraag en meer vraag = hogere prijzen, basiscursus economie). Plus een disruptor (Corona + effect vergrijzing) waardoor er problemen in de aanbodkant ontstaan (ook basiscursus economie). De wet van vraag en aanbod dus gewoon, ingewikkelder dan dat is het allemaal niet. Als reactie op die inflatie gaan diezelfde overheden de rente verhogen (want dan sparen mensen meer en/of lenen minder = minder vraag). De overheid is dus (mede) als oorzaak van het probleem en gaat het vervolgens ook weer oplossen…. Misschien…., nou ja laat maar want dan krijg je dus zoiets als dit.
Tja, what can you do?
Als je een onderneming hebt moet je natuurlijk wel wat doen: heel goed kijken wat dit voor jou kan betekenen.
Wat dat is? Dat is helaas heel wat minder simpel. Twee tips.
Kijk naar wat je klanten en leveranciers hiervan kunnen gaan merken en wat dat voor jou betekent (kansen & bedreigingen dus, basiscursus marketing). En kijk naar je eigen situatie: je balans en je resultatenrekening (sterke en zwakke punten, basiscursus marketing).
Dit moet je in ieder geval NIET doen (don ’t panic dus). Draai een lekker muziekje…..