Inflatie + en rente +?

Het (de gedachte, verwachting, voorspelling) zoemt al een tijdje rond: de inflatie gaat omhoog en de rente (dus?) ook. Daar heb ik niet zo heel veel verstand van (de vraag is overigens: wie wel?). Tegelijk is dit natuurlijk wel een vraag waar (bijna) iedere ondernemer graag antwoord op zou krijgen. We zijn er immers al de nodige jaren gewend aan lage inflatie en lage (of geen) rente, hoe ziet de wereld eruit als dat (weer) anders wordt? En wat betekent dat voor wat je doet?
Is het overdreven om daar nu eens over na te gaan denken? Zoals al opgeschreven: dat weet ik ook niet. Reden(en) voor paniek zie ik (nog) niet. Maar het valt me de laatste tijd wel op dat uit vele, en heel verschillende bronnen, waarschuwingen komen. Zoals deze + deze. En deze, toch een heel ander deel van de huidige wereld. Ik kan er nog wel veel meer noemen, maar die mogen jullie zelf zoeken (Doen! Leerzaam).
Maar wat moet je er dan mee, als het inderdaad klopt? Er iets aan doen is onmogelijk. Er iets mee doen kan wel, moet zelfs. Wat je in ieder geval kunt doen is je afvragen (en zo nodig en mogelijk uitrekenen) wat de gevolgen zouden kunnen zijn van een hogere rente (zeker als een deel van je leningen een -deels- variabele rente heeft). Wat kan een hogere inflatie betekenen, bijvoorbeeld voor de prijs van de goederen die je inkoopt: kun je dat dan helemaal doorberekenen aan je klanten? Denk ook aan je bedrijfshuur, verzekeringspremies, nutslasten e.d.
Kort samengevat: doe een stresstest! Laat je niet verrassen als het klopt.