Hoge Raad schiet Box 3 belasting aan flarden

En toen was er ineens een explosie in het fiscale land en wat voor een explosie! Na de nodige directe en indirecte waarschuwingen (kort samengevat: het is wel fout, los het dus snel op – oftewel blaffen, maar nog niet bijten) schoot de Hoge Raad eind 2021 de belastingheffing op vermogen in Box 3 aan gruzelementen (‘in strijd met het eigendomsrecht en verbod op discriminatie’). Boem! Verboden!! Die uitspraak (arrest) betrof de manier van berekening en heffing vanaf 2017. Al sinds ongeveer 2010 (toen de spaarrente begon te dalen) was er al veel kritiek op die heffing (1,2%) en vanaf 2017 gaf de regering daar (enigszins) aan toe door de vrijstelling te verhogen (die was ooit € 20.000 per persoon, inmiddels is die al € 50.000). Ook de berekeningen werden aangepast op een (soort van) standaard vermogen met veel spaargeld.

De nieuwe regering was al van plan om vanaf 2025 de hele methodiek aan te passen en te gaan heffen op het werkelijke rendement, maar dat is dus volgens de Hoge Raad allemaal ’too little, too late’. Okay! Het moet nu echt anders, aldus de rechters. Vanaf nu! Of beter: vanaf 2017.
Om hoeveel mensen met dus nu ‘foute’ aanslagen het gaat is nu nog onbekend (althans bij mij, op het ministerie weten ze het vast al) en om hoeveel belastinggeld het gaat dus ook nog niet. Maar neem maar aan: veel! Heel veel! Miljoenen. Probleem dus: hoe gaan ‘we’ dat oplossen? De Belastingdienst is er nu op aan het ‘studeren’, ook al omdat dit hele verhaal dus teruggrijpt op een jaar of vijf en vijf keer miljoenen is … een hele boel.
Een relatief kleine groep (nou ja, kleine – ongeveer 60.000) had al bezwaar aangetekend tegen de aanslagen en die moeten dus nu allemaal toegewezen gaan worden. De miljoenen die geen bezwaar maakten moeten kunnen op een andere manier gecompenseerd gaan worden. Althans…., nou ja: lees dit. En of we nu bij iedere aangifte vanaf nu ook gelijk een formeel bezwaar moeten gaan indienen? Dat zou zo maar kunnen. Ik wacht nog even een maandje of zo, totdat de Belastingdienst is uitgestudeerd en bedacht heeft hoe ze moeten voorkomen dat er miljoenen bezwaarschriften de fiscale brievenbus blokkeren. En we leven in 2022, dus als er ook maar iets niet naar volledige tevredenheid is (dan wel emotionele genoegdoening) is de Belastingdienst nog jááááren bezig met meer rechtszaken dan er vissen in de Waal zwemmen…..