Het is weer tijd voor de VA

Er mag dan een nieuwe regering aantreden, het innen van belastingen gaat natuurlijk gewoon door en dus verstuurt (al dan niet digitaal) de Belastingdienst rond deze maand ongeveer 4 miljoen (jazeker: 4 miljoen!) Voorlopige Aanslagen (VA) 2022. VA ’s zijn er in twee soorten: voor hen die moeten betalen en voor hen die (alvast) geld terugkrijgen.

Zij die alvast geld terugkrijgen, krijgen dat omdat ze door aftrekposten (meestal: eigen huis & hypothecaire lening) nu ’teveel’ betalen en zij krijgen dat in 11 maandelijkse partjes terug (hoeft overigens niet, kan ook anders). Wat je dan terugkrijgt is een schatting, meestal gebaseerd op de aangifte & aanslag van 2020. Is er sinds 2020 iets wezenlijks verandert in het fiscale inkomen en/of de aftrekpost dan klopt die VA dus niet. Dus check (of laat dat doen) of die VA wel klopt!

Zij die moeten betalen zijn meestal ondernemer: die hebben nou eenmaal geen werkgever die via het loon voor hen alvast Inkomstenbelasting afrekent met de Belastingdienst en die moeten dat dus zelf (laten) regelen. Via de VA dus. Ook hier geldt: die VA is (meestal) gebaseerd op de aangifte & aanslag 2020 (of 2019 als 2020 nog niet is afgewikkeld) en die kan dus (ongeveer) kloppen, te hoog zijn of te laag. Ook hier dus: goed (laten) kijken of de VA 2022 redelijk is gezien de (fiscale) inkomensverwachting 2022. VA ’s die niet kloppen kan ik voor je aanpassen. Geen VA 2022 gekregen en toch betalen straks? Dan kun je nu al om een VA voor 2022 (laten) vragen.

Tot slot nog de vraag: als je moet betalen dan in één keer betalen (moet je zelf doen, voor 1 maart) of in 11 maandelijkse partjes (automatische incasso om dat te regelen bij de Belastingdienst, het formulier daarvoor zit bij je VA)? In voorgaande jaren was in één keer betalen erg voordelig door de korting (= rente) die de Belastingdienst je dan gaf (3,25%), toch een mooi rendement en heel wat beter dan dat geld op een spaarrekening laten staan. Eén van de Corona-maatregelen was het verlagen van die Belastingrente, dus dat mooie rendement is er (ook) in 2022 nauwelijks. Het is even zoeken, maar die ‘korting’ staat op je Voorlopige Aanslag. Kijk dus goed en bereken het verschil.
Trouwens: ook de beschikkingen 2022 Toeslagen komen nu los en daar geldt hetzelfde voor: kijk goed na (of laat dat doen) of ze wel ongeveer kloppen.