B(oxIII)-Day is op 04 februari 2022

Ik schreef er hier al eerder over: de Hoge Raad heeft eind december vorig jaar een behoorlijk stuk uit de poten van de belastingheffing op vermogen (in de volksmond: Box 3) gezaagd. Vorige week maakte de Belastingdienst bekend dat ze op 04 februari met een standpunt, c.q. oplossing gaan komen voor dit probleem (probleem voor hen dan). Wat die oplossing gaat worden? Geen idee. Anders dan rond de Coronabesluiten zijn er nog nergens gelekte gegevens zichtbaar, zelfs geen splintertje tot nu toe.
We wachten dus maar in spanning af hoe de overheid zich hier uit gaat redden…. Als die oplossing niet bevalt verwacht men 1,7 miljoen bezwaarschriften. Per jaar.
Ik heb een half uurtje zitten zoeken naar wat die Box IIIbelasting onze overheid jaarlijks eigenlijk oplevert. Dat is niet zo makkelijk te vinden en daar zijn een paar redenen voor, de belangrijkste is dat de uiteindelijke belastingheffing plaatsvindt over het totale fiscale inkomen in de Boxen I, II en III, na aftrek van de heffingskortingen en dus is het exact toerekenen aan alleen Box III eigenlijk niet goed mogelijk. Jaja, zo ingewikkeld hebben we ze het inmiddels al gemaakt: ‘niet goed mogelijk….’ Maar ik vond wel iets waar we iets mee kunnen: over 2017 was de belastingopbrengst ongeveer 4,7 miljard. Ach, 4,7 miljard. Peanuts. En 4,7 miljard opbrengst versus 1,7 miljoen mogelijke bezwaarschriften? Dan betaalt de gemiddelde belastingbetaler dus blijkbaar een kleine € 3.000 per jaar aan Box III-heffing, daar kun je wel een postzegeltje voor een bezwaarschrift tegenaan gooien. De sjablonen voor een bezwaarschrift staan al op de computers te wachten.
And so the panic already begins. And continues.
En de geachte belastingbetalers? Die zijn voorlopig…….. dit (met blauwe make-up, dat kon toen).
Inmiddels wel duidelijk: de berekeningssystematiek (pdf) voor de heffing van de BoxIII-belasting voor 2022, echt luisteren deden ze in Den Haag nog niet dus…. Voor wat dit dus nu nog waard is.