Rutte IV: de plannen. Auw!

Terwijl Corona stevig doorettert werkt ‘Den Haag’ gewoon door aan wat ze daar belangrijk vinden: regeren. Logisch ook natuurlijk, hun salarissen blijven iedere maand binnenkomen… toch? De regering Rutte IV is dus in aantocht en heeft afgelopen week de plannen voor de komende vier drie jaar aan ons medegedeeld. Het zijn nogal wat plannen en die ga ik hier niet allemaal copy/pasten, voor wie het wil weten: onder andere hier vind je een korte samenvatting.
Voor ons als ondernemer zijn de financiële en fiscale plannen belangrijk en ik pik er hieronder de belangrijkste uit. Ik ontleen die gegevens natuurlijk ook maar uit andere bronnen, zoals deze, deze en deze.
Belangrijk vind ik in ieder geval het versneld verlagen van de Zelfstandigenaftrek (ZA) naar € 1.200 (is nu nog bijna € 7.000). De ZA verlaagt het belastbare inkomen en daarmee dus de te betalen Inkomstenbelasting en Bijdrage Zorgverzekeringswet. Wat gaat dat dan kosten? Dat hangt natuurlijk van je winst af en van de overige bijtel- en aftrekposten op je aangifte. Maar grofweg? Ongeveer € 2.400 per jaar. Maar het gaat nog verder: ook de Toeslagen en de Studiefinanciering (zowel voor je eventuele kinderen als voor de aflossing van je eigen schuld) hangen van dat belastbare inkomen af en die verlaging kan dus stevig in de papieren gaan lopen.

Een andere aanstormende verandering gaat over ‘de arbeidsmarkt’: het wordt ingewikkelder om als ondernemer anderen voor klussen in te huren. Er komt een ‘webmodule’ waar je als ondernemer iedere keer dat je iemand inhuurt moet toetsen of die ingehuurde wel echt ook ondernemer is (en dus op factuur betaald kan worden). En als ‘ie dat dan niet is? Dan moet het via loondienst (of uitzendbureau). Dat gaat echt een feest worden straks….
De laatste grote verandering wordt het verplicht stellen van een verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor ondernemers. De oudjes onder ons kennen zoiets nog uit het verleden: de WAZ. Dat was toen ook zo ’n geweldig idee, dat na 6 jaar alweer sneuvelde – en niet vanwege het succes…

Alles zo bij elkaar opgeteld: dit gaat dus geld kosten, waarschijnlijk veel geld. Ik kan het ook niet mooier maken…..