Aftrek studiekosten in 2022 afgeschaft

Velen van jullie hebben er wel eens gebruik van gemaakt: de fiscale aftrek voor gemaakte studie- of opleidingskosten. Vanaf 2022 kan dat niet meer, die fiscale aftrekpost verdwijnt en wordt vervangen door een subsidie (STAP) die je bij het UWV moet aanvragen (met (natuurlijk) weer een eigen aanmeldportaal, inclusief wachtwoord e.d., ik kan het ook niet makkelijker maken).
Let wel goed op: die oude aftrekpost kon achteraf nog, deze subsidie moet vooraf! Eerst denken dus (aanvragen), en dan pas doen (aanmelden).

Voor ondernemers bestonden er tot eind 2021 dus twee soorten van studie- of opleidingskosten. De eerste groep bestond uit opleidingen voor nieuwe kennis en/of vaardigheden en die waren, zijn en blijven NIET als bedrijfskosten aftrekbaar, maar wel onder de oude aftrekregeling in privé dus en zijn vanaf 2022 dus alleen subsidiabel via het UWV. De tweede groep zijn studie- of opleidingskosten voor het verbreden, verdiepen en/of actueel houden van bestaande kennis en vaardigheden. Die kosten blijven wat ze waren: (aftrekbare) bedrijfskosten. Of ze nu ook nog subsidiabel zijn geworden is me nu nog niet helemaal duidelijk. Ik zie ze niet onder de uitsluitingen staan, dus het lijkt erop van wel. Double fun dus.