Bijna Kerstmis: de eindejaarstips 2021

Het oude jaar is bijna afgelopen, make way dus voor het nieuwe jaar. Maar nu nog even niet, eerst doen we nog aan een oude traditie: de fiscale en financiële eindejaartips, wat kun je dit jaar nog doen om het oude jaar slim af te sluiten? Nee, dat ga ik hier niet allemaal bedenken en typen, dat hebben talloze anderen al gedaan: Google ‘eindejaarstips 2021’ en je krijgt ruim 68.000 hits.
Je wilt een goeie? Begin dan eens met deze.

Is het nuttig, of zelfs noodzakelijk, om je daar druk over te maken? Zeker! Het gaat immers niet alleen over de belastingaanslagen 2021, maar ook over de (hoogte van de) Toeslagen, de Studiefinanciering (zowel je eigen aflossing als de bijdrage voor je kinderen) en nog veel meer. In deze tijd is bijna alles inkomensafhankelijk gemaakt (ook de heffingskortingen), dus grijp je kans…..
Ik doe jaarlijks nog wel een kwartje in de collectebus door wat zaken op te sommen die dicht bij huis liggen.
Bedenk wel: fiscaal en financieel denken is en blijft maatwerk; wat voor de een handig is, is voor de ander juist onhandig. Als je dus ergens aan denkt, of op een idee gebracht bent: overleg met me.

Hoe kun (moet) je denken (en rekenen)?

* Je winst 2021 gaat matig worden (je weet meestal wel waar in jouw geval het fiscale break-evenpunt ligt want dat hebben we vaak genoeg besproken. Maar als je twijfelt: bel, mail). In dit geval schiet je met fiscale aftrekposten weinig tot niets op en kun je je geld beter opsparen voor fiscaal nuttige uitgaven in 2022. Maar zelfs dat hoeft in jouw geval dus weer niet waar te zijn.
* Je winst 2021 gaat goed tot heel goed worden. Ja, dan hebben fiscaal handige uitgaven vaak zin. Niet alleen fiscaal, maar dus mogelijk ook op andere fronten.

Handige en nuttige zaken die altijd voor de hand liggen:

Kijk eens rond in je kantoor e/o werkplaats: nog dingen nodig die altijd van pas komen maar waar je nu toevallig nog even niet om zit te springen? Misschien toch maar in 2021 kopen dan? Gereedschap, printertje, papier, postzegels, een volle benzinetank, tablet, …. ? Je hebt er altijd wat aan, ook volgend jaar.
Let wel op! Zaken die meer dan € 450 kosten (ex. btw, tenzij je van Btw bent vrijgesteld – dan incl. Btw) zijn geen kosten maar investeringen en op investeringen moeten we in 5 jaar afschrijven. Die nieuwe laptop van € 600 die je dit jaar nog koopt levert je dus in 2021 een aftrekpost op van € 10. Ook mooi, maar dat schiet fiscaal dus niet echt op.

Voor die investeringen is er dan wel weer de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA): een extra en eenmalige aftrekpost van 28% op de aanschafprijs (naast de gewone afschrijvingen). Aan die aftrek zitten wel twee voorwaarden: 1) het moet dus altijd gaan om zaken die tenminste € 450 per stuk kosten en 2) het totaal aan die investeringen in 2021 moet tenminste € 2.400 zijn. Zit je nu al op of over die grens van € 2.400 dan is het fiscaal voordelig zaken die je toch al wilde kopen nog dit jaar aan te schaffen. Ga je die grens niet halen: misschien is dan 2022 een fiscaal handiger jaar?

Lijfrente en/of banksparen. De premie die je in 2021 betaalt kun je aftrekken van je inkomen (winst) 2021, maar daar zijn wel de nodige rekenregels voor die rekening houden met van-alles-en-nog-wat. Is allemaal uit te rekenen, ook nu nog. Betalen moet (in veel gevallen) wel voordat 2022 begint. Maar: je kunt het ook via de band van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) spelen en even 2022 afwachten.

Toeslagen & vermogen
Kun je aanspraak maken op de Toeslagen van 2022 dan moet je naast je inkomen ook letten op je vermogen. Het bepalende peilmoment is je vermogen op 01-01-2022 (31-12-2021 dus eigenlijk) voor de Toeslagen van 2022 (!). Denk eraan: vermogen is meer dan alleen je bank- en spaarsaldi; meetellen doen ook (groene) beleggingen, 2e (vakantie)huizen e.d. Wat niet meetelt is vermogen in je bedrijf.

Vermogen in Box 3. Misschien kun je nog wat aan je vermogen sleutelen voor de peildatum? Groene beleggingen? Banksparen/lijfrente? Aflossen leningen, hypotheek? Openstaande rekeningen betalen? 
Die belastingaanslag toch nu maar vast betalen?