DAC7: Platformen moeten vanaf 2023 cijfers doorgeven aan de Belastingdienst

Owjee: de Belastingdienst gaat vanaf 2023 geautomatiseerd (ook owjee) gegevens van geldverdieners via platformen (zoals Marktplaats, AirBnB, Uber) ophalen en verwacht natuurlijk dat die gegevens dan ook in de aangiften Inkomstenbelasting (en omzetbelasting, en…) terecht komen. Nieuw is dat soort informatie-uitwisseling natuurlijk niet, banken, verzekeraars, werkgevers, uitkeringsverstrekkers en weet ik al niet wie&wat moeten dat al jaren.
Maar het zal toch even wennen worden voor al diegenen die een graantje (of hele graanschuur) meepikken in de moderne digitale economie. Leuk wordt het natuurlijk ook voor diegenen voor wie dat werk onderdeel is van een groter verdienmodel (‘bedrijf’ geheten), want wat ziet (& weet) de Belastingdienst dan? Maar goed, dat hoort blijkbaar allemaal bij onze moderne tijd, dus we zullen het ook wel weer oplossen. Toch?
Leuker vond ik dit bericht afgelopen week: dat leest toch een beetje als een ouderwetse schelmenroman: Luxemburg, miljoenen + diverse B.V.’s en dat alles met als doel: belasting besparen (c.q. ontwijken). Mislukt dus door ingrijpen van onze wakkere belastingambtenaren. Nou ja, mislukt: schade uiteindelijk een kleine € 25.000. Die schelmen komen meestal toch weer goed weg, zo ook deze. Met deze schelmen liep het afgelopen week dan weer wat minder goed af, hoewel: een boete van € 45.000 dus. Mwah.
Ook hier: een liedje als troost.