Het Corona-tijdperk, week 77: staatssteun gaat stoppen

Ook op vakantie in het buitenland geweest? Ik wel. En ook aan de grenzen de QR-code moeten tonen? Nee hè, althans aan die grenzen die ik passeerde: ik heb er niets van gemerkt (dus al die documentatie, registratie via nauwelijks te begrijpen formulieren ….. tijdverspilling).
Maar goed, het leven gaat weer (min of meer) gewoon door. Door het weer opstarten had ik te weinig tijd om alle post door te nemen, dus ik beperk me deze week tot het Coronanieuws. Met als belangrijkste bericht afgelopen week vooral: per 01 oktober stopt de staat met het financieel helpen van ondernemend Nederland, tenzij je echt in een economisch rampgebied werkzaam bent. Zo ’n 80 miljard heeft al die steun de overheid ongeveer gekost las ik. Tel daar maar bij op wat ondernemers hebben ingeteerd op hun geld (pensioen?), geleend hebben bij familie en kennissen en/of wat ze geleend hebben bij leveranciers. Plus dan natuurlijk ook nog alle uitgestelde belastingbetalingen (dat uitstel stopt trouwens ook op 01 oktober) en dan wordt de totale schade …… (ja, weet ik ook niet, het dubbele?). Vandaar dus ook een grote angst voor een golf aan faillissementen. En dus: Horeca boos (woedend zelfs), reisbranche boos. We gaan het allemaal meemaken de komende maanden, spannend wordt het in ieder geval.
Tussen al deze toestanden door las ik nog een plan, van de EU: ze willen daar -begrijp ik- van alle EU-burgers de bezittingen gaan registreren. Huh? Echt? Naja, als dat op dezelfde manier gaat als het controleren van de QR-codes…..