Belastingheffingen hele EU op een rij(tje)

Grappig en handig ook! Er is jaren hard aan gewerkt, maar het is volbracht: een database met alle (landelijke) belastingheffingen van alle EU-landen. En dat zijn er dus nogal wat als je (zoals ik) eens een uurtje door die database wandelt. Tjonge.
Even tellen: Nederland heeft heeft er dus 34. België 48 en Duitsland heeft er ook 48, Italië zelfs 81 (maar ja, die handhaven ze daar niet zo) en Frankrijk 50. Grappig is ook dat die database een historische diepte heeft, dus ook oude (en vervallen) belastingregelingen staan erin. Met die erbij heeft Nederland er 301 (zo!).
Met wat bladeren kom je in landen soms wel heel bijzondere regelingen tegen (maar die opzoeken laat ik met alle plezier aan jullie over). Al die (verschillende) regelingen, heffings%, vrijstellingen en andersoortige belastingvrijheden betekent dan natuurlijk wel dat het loont om (als grotere onderneming) goed te kijken waar je je geld naartoe laat lopen. Zoals banken dat doen. En Crocs. En ….. (nou ja, we weten het inmiddels allemaal wel, toch?). En toch bezig met bijzondere belastingontwijking: wat dacht je van ABBA? Liedje erbij?