We zijn het eens: wereldwijd minstens 15% winstbelasting

De winstbelasting voor bedrijven (in NL vooral de Vennootschapsbelasting) is voor veel landen een manier om bedrijven aan te trekken: hoe lager die belasting hoe interessanter een land als vestigingsplek is. En daar zijn de inwoners van dat land dan weer blij mee (want werk) en de regering van dat land ook (want daardoor extra belastinginkomsten).
Aan die race naar de bodem van 0% belastingheffing willen veel politici al jaren een einde maken, maar dat wilde nog niet zo makkelijk lukken (je snapt waarom). Maar er is nu een (soort van) wereldwijde overeenkomst waarin vanaf 2023 onder de belastingheffing een drempel van minimaal 15% komt te liggen EN geprobeerd wordt de winsten van bedrijven te belasten in de landen waar die winst gemaakt worden (grappig: o.a. Ierland en Hongarije doen nog even niet mee, je snapt waarom).
Gaat dit werken? Lijkt me sterk (ik zie op mijn vakgebied al de discussies waar de loopholes zitten). We gaan het zien.