Nederland is nog steeds een belastingparadijs (?!)

Zijn de early adaptors al klaar met hun belastingaangiften 2020, kunnen ze ook lezen dat NL (nog steeds) één van de grootste belastingparadijzen is. Althans, dat vindt het Tax Justice Network (TJN). We staan blijkbaar op de 4e plaats, na de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda. ‘Beschamend’, vindt TJN dat.
Interessante klup trouwens, dat TJN. Ik herinner me nog vaag een documentaire waarin Engelse bakkers, slagers en loodgieters hun bedrijven fiscaal verhuisden naar Jersey (of was het Guernsey?) omdat ze daar geen belasting meer hoefden te betalen. Een paar jaar geleden deed de NL-tv dat nog eens dunnetjes over (beetje zielig was die NL ‘se na-aappoging overigens wel). Maar goed, de vraag is dus: is dat ook zo? En zo ja, waarom hebben wij dan ook niet dat mooie weer dat ze op die eilanden hebben?
Ik weet niet of dat zo is, het is me ook een wat te complexe kwestie om dat in een avondje uit te zoeken. Maar als ik eens even snel kijk brengt de Vennootschapsbelasting (want om die wet gaat het natuurlijk vooral) in 2019 ongeveer 25 miljard aan belastinginkomsten op. Is dat veel? Weinig? Teveel? Te weinig? Tja. Waar die 25 miljard opbrengst staat genoemd zie je onderaan de totale belastingopbrengst 2019: ruim 300 miljard.
Mag je raden wie het meeste daarvan betaalt……
En als we dan toch bezig zijn: zo kan het natuurlijk ook…… maar dat is niet de bedoeling natuurlijk.