Btw: ‘nieuwe’ regel voor aftrek

Hoe ‘ie er precies uit gaat zien weten we nog niet (sic!), maar NL heeft van de EU toestemming (sic!) om per 01 januari 2021 een aanvullende regel voor de Btw-aftrek (ook wel: voorheffing, voorbelasting) te (mogen) gaan gebruiken. Nee dus: hoe het precies in zijn werk zal gaan weten we nu nog niet, maar de hoofdlijn is dat als een Btw-ondernemer iets koopt de Btw op die aankoop aftrekbaar is als tenminste 10% daarvan zakelijk gebruikt wordt.
Ja, die zin moet je inderdaad nog een keer lezen…. misschien leggen ze het hier beter uit? Het gaat om het verschil tussen ‘enige mate’ en (tenminste) 10%. Altijd mooi toch: cijfermatige duidelijkheid!? Hoe we dan precies die 10% moeten bepalen is weer een ander probleem natuurlijk.
Maar wettelijk en ambtelijk is het nu prima opgelost. Toch? Tja….
En als we toch met de Btw bezig zijn: iedereen met verkoop aan particuliere klanten uit andere EU-landen weet dat de regels daarvoor per 01 juli ingrijpend veranderen? Bij deze. Hoe dat precies moet gaan straks weten we overigens ook nog niet, maar een komt dus een ‘noodspoor’-regeling voor. Brrrrrrr, als dat maar goed gaat….. Mooi woord, dat wel: noodspoorregeling. Ga ik voortaan ook gebruiken.