Het UBO-register, een wake-up call

Afgelopen week ook dat mailtje gekregen van de KVK? Over het UBO-register? Zo niet, of in de spambox gemikt, of ongelezen verwijdert? Mijn advies: toch maar even terughalen en lezen en als dat niet meer kan: bijgaand (service van de zaak, geen dank). Wasda, ‘UBO’? UBO = Ultimate Benificial Owner(s). In goed Nederlands is dat zoiets als degene die uiteindelijk de baas is en voor wie (dus, uiteindelijk) de winsten zijn. Dus tussen je winkel en jezelf tig B.V. ’s schuiven zodat niemand meer kan zien in wiens portemonnee uiteindelijk het geld terecht komt? Dat gaat het UBO-register dus oplossen. Denken ze bij de EU (want daar komt dit alles vandaan).
In NL gaat dat dus om zo ’n 1,5 miljoen bedrijven, instellingen en die moeten (tenzij uitgezonderd) zich dus gaan registreren in dat register zodat Jan-en-alleman kan zien wie in Toko X de (uiteindelijke) baas is, de UBO. En wat kan Jan-en-alleman dan zien? Onder andere naam, geboortemaand+jaar, woonplaats en nationaliteit.
De KvK gaat binnenkort iedereen aanschrijven die het register in moet (moet ja, rejoyce rejoyce, we have no choice). Als je je enthousiasme niet kunt bedwingen: inschrijven kan vanaf vandaag al en wel hier. En in het register rondsnuffelen kan hier. Ja: kost geld, want ook het UBO is natuurlijk ook weer een ambtelijk verdienmodel…. (NB: dat met die nationaliteit, mag dat eigenlijk wel? Volgens die andere EU-regel? ’t Is maar een vraag natuurlijk).