Verplichte AOV, gaat niet werken

Je hebt het misschien een beetje gevolgd: er is een ‘pensioenakkoord‘. Of althans: er zijn afspraken gemaakt die de komende 50 jaar rust op dat front moeten brengen (moest ik wel een beetje om lachen, die 50 jaar…, really?). Maar goed, als ondernemer zelf hebben we daar niet zo heel veel mee te maken: het is een werkgevers- en werknemerskwestie. Toch? Zeker. Maar heel sneaky hebben de onderhandelaars gelijk ook afgesproken dat er een verplichte (!) Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers moest komen.
Niets mis met een AOV-verzekering, integendeel. Maar verplicht? En volgens voor iedereen geldende vaste regels en tarieven? Oei. Die hadden we al een keer: de WAZ en die is in 2004 alweer afgeschaft wegens gebrek aan overweldigend succes, gebrekkige uitkeringen en overdreven ambtenarij. En te duur ook. En verdorie: komen ze weer met ongeveer hetzelfde plan. ‘Onuitvoerbaar‘, aldus de organisaties die dit moeten gaan regelen (Belastingdienst & UWV). Maar we gaan het gewoon toch doen denk ik, met wat komma ’s op een andere plek. We leren het nooit. Zucht.