Een nieuwe B.V.: de maatschappelijke B.V.

Ja, er komt een nieuwe ster aan het firmament van ‘rechtsvormen’: de maatschappelijke B.V. (bvm). Dat besloot onze regering afgelopen vrijdag tenminste. Is dat dan weer? Volgens een artikel in het Financiële Dagblad (waar ik hier geen linkje van geef, want achter de betaalmuur) gaat het om bedrijven ‘waar de maatschappelijke missie op de eerste plaats komt. Maatschappelijke ondernemingen concentreren zich op onderwerpen als energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.’
En: ‘De aparte juridische status moet de maatschappelijke ondernemers erkenning opleveren. Er zijn nu veel bedrijven die claimen sociale doelen na te streven, zonder dat gecontroleerd wordt of zij dat werkelijk doen. Door criteria te verbinden aan de bvm, wordt het mogelijk het kaf van het koren te scheiden.’
Erkenning en controle dus. En natuurlijk ook (extra) financiële en fiscale faciliteiten, zoals voorrang bij aanbestedingen, aparte fiscale regels. Ojé…. Ik voel een nieuw liedje aankomen: ‘Let ’s go social….’.
Ik las ergens dat iemand vond dat dit een typisch voorbeeld was van ‘een oplossing die een probleem zoekt’. Zou zo maar kunnen.