Het Corona-tijdperk, week 10: staatssteunpakket 2.0

We kunnen niet iedereen redden‘, aldus de regering afgelopen week bij de presentatie van de nieuwe regelingen voor juni t/m augustus. Klopt, dat kan natuurlijk ook niet. Het pakket 1.0 kost ongeveer 10 miljard, dit nieuwe pakket 2.0 ongeveer 13 miljard en dan zijn we er nog niet: in het tweede kwartaal gaat blijken hoeveel minder belasting er bij de fiscus binnen gaat komen (gok: ook ongeveer een zelfde bedrag?). Poepoe, of je een emmer leeggooit.
Iedereen zal vast hebben meegekregen wat pakket 2.0 gaat worden en voor wie het nog eens kort wil doornemen: dat kan o.a. hier. En hier ook.
Iemand vroeg laatst: waar komt al dat geld ineens vandaan? Die vraag is niet zo heel makkelijk te beantwoorden: de financiën van de overheid zijn heel wat minder makkelijk te snappen dan die van een bedrijf, maar grofweg: er was een begrotingsoverschot gepland voor 2020 (is er nu niet meer dus) en er is een kapitaalmarkt waar je (en ook een overheid) geld kan lenen. En ja: op die lening zit rente (niet veel nu, dat scheelt) en er moet (ooit) afgelost worden; wat dus nu wordt uitgedeeld moet ook weer terug, dus maakt je borst maar vast nat.
Een bekende kreet ook: ‘never waste a good crisis’, dus als we het toch over veranderingen in het belastingsysteem hebben……. En als dat allemaal niet (genoeg) helpt? (Jingle start).. herinner je je deze (echo, echo, echo) nog?