Corona

Ja, waar moeten we het anders over hebben nu? Al-met-al komt het ineens toch allemaal wel heel erg snel, en heel erg dichtbij. Toch maar proberen het hoofd koel te houden en als ondernemer vooruit denken wat mij betreft.

Stap 1:
zelf de (mogelijke) schade vaststellen (=berekenen). Stel: dit gaat een week of 6 á 8 duren (want hou daar maar rekening mee); wat gaat er dan financieel gebeuren in en met je bedrijf qua opbrengsten en kosten? En qua liquiditeit? Wat kun je zelf (nog) doen om die schade zo klein mogelijk te houden?
Kunnen je klanten en/of leveranciers je helpen?
En vergeet niet te bedenken hoe de wereld er over een week of 6 a 8 uitziet (klanten, leveranciers, concurrenten) en wat je daarmee/daaraan kunt, moet doen.
Wacht niet te lang met die analyse!! Verloren tijd nu haal je straks moeilijk -of niet- weer in. Als ondersteuning deze Gouwe Ouwe, of deze.
Moet ik over je schouder meekijken? Dat doe ik met alle plezier!

Stap 2: Hulp van de overheid; als dat allemaal niet voldoende is, of lijkt: de overheid heeft grootse plannen om ondernemend Nederland te hulp te schieten. Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien weten we nog niet, maar bedenk dat die hulp nooit 100% zal kunnen zijn en daarnaast waarschijnlijk ook niet erg snel. Een paar regelingen zijn dus al wel bekend.
Zie je aankomen dat je winst in 2020 een geduchte knauw gaat krijgen; begin dan met het (laten) verlagen van wat je nu op Voorlopige Aanslag (Inkomstenbelasting, Bijdrage ZvW, Vennootschapsbelasting) betaalt, dat kan wel snel (binnen een week of 4).
Ik zag dat er inmiddels ook al een regeling is waardoor je uitstel van betaling kunt vragen voor het betalen van Inkomstenbelasting, Bijdrage ZvW, Vennootschapsbelasting, Loonheffing en Btw. Het is een wat ingewikkelde en bewerkelijke regeling, maar alle beetjes kunnen helpen. Overigens: uitstel van betaling is iets anders dan geen aangifte doen!! Dus wat je ook doet: wel op tijd aangifte doen!
Heb je personeel, dan is de deeltijd-WW mogelijk een (gedeeltelijke) oplossing. De overheid is ook van plan een steunfonds in te richten waaruit de overheid garant staat voor geldleningen bij derden, mogelijk zijn er zelfs direct leningen te krijgen.

Lastig ja, heel erg lastig zelfs. Maar het zal moeten.
Liedje? Deze? En deze schijnt momenteel ook popi te zijn…..
Sterkte iedereen! En je weet het: problemen, gedachten? Ik kijk met alle plezier over je schouder mee.