Corona: betalingsuitstel of belastingafstel?

Tja. What to do? Liedje uit de oude doos dan maar, als troost?
Ik mag het hier gelukkig beperkt houden tot wat we als ondernemers kunnen en (niet) moeten in financiële en fiscale zin. Over het noodpakket van de regering schreef ik vorige week al en ik was natuurlijk van plan hier & nu de praktische invulling van al die regelingen te beschrijven, maar dat doe ik nog maar even niet. De tekst(en) die ik deze week daarvoor steeds hier bijhield zijn inmiddels 18 keer veranderd (omdat de regelingen steeds veranderen) en als ik het zo inschat: die veranderingen zijn nog lang niet uitgewoed. Dus ik wacht nog even, aan steeds veranderende teksten hebben we met z ’n allen niets, het is al ingewikkeld genoeg allemaal.

Ik verwijs nog wel even naar wat ik 2 weken geleden hier opschreef over de te zetten stappen: 1) probleem in kaart brengen en 2) oplossingen (inclusief wat er in het noodpakket zit) bedenken. Be prepared!

Wat er snel aan komt zijn de aangiften Loonheffing maart + april en de Btw-aangiften 1e kwartaal e/o maart. Onderdeel van het noodpakket is dat we daar als ondernemers uitstel van betaling voor kunnen krijgen als we dat nodig hebben (c.q. vinden nodig te hebben).
Dat betalingsuitstel moet dus niet, het kan. En het is uitstel, geen afstel!
Over de exacte manier om dat betalingsuitstel te regelen heerst op sommige punten nog steeds wat verwarring, dus dat ga ik hier melden als alle onduidelijkheden verdwenen zijn (we hebben immers nog wel even de tijd). Klanten waarvoor ik de loonadministratie en/of de boekhouding & Btw-aangiften doe krijgen bij die aangifte straks een ‘bijsluiter’ over dat mogelijke uitstel. Die bijsluiter zet ik dan ook hier online voor alle klanten die zelf hun Btw-aangiften doen (zal ergens half april zijn, ruim op tijd).
Voor alle duidelijkheid: het is uitstel van betaling, geen uitstel voor het indienen van de aangifte!!! Die aangifte moet dus wel op tijd gemaakt en ingediend worden!

Tot slot een huishoudelijke mededeling.
Mijn werkplanning ligt nu even helemaal in puin. Heb even geduld, ik ben aan het opruimen en daardoor stroperiger dan normaal.