Nieuw vanaf 2020: fiets ‘van de zaak’

We kennen (bijna?) allemaal de auto ‘van de zaak’ (toch?), ook wel (foutief overigens) de ‘lease-auto’ genoemd. Werknemers die van de baas een auto in gebruik krijgen (ook berucht vanwege ‘de bijtelling’) als extra (soort van) loon.
Ondernemers kennen het fenomeen auto van op de zaak ook (het is een van de vaakst besproken adviesonderwerpen). Ondernemers met motoren en scooters op de zaak zijn er trouwens ook (ja, dat kan). Fietsen op de zaak kennen we ook allang, alleen was daar fiscaal nog niets voor geregeld en dat gaat vanaf volgend jaar veranderen: er zijn regels bedacht die vanaf 2020 gaan gelden.

En zoals dat hoort in dit tijdsgewricht: best ingewikkelde regels, ik zag afgelopen week deze handige samenvatting. En de ondernemers dan? Nee die staan hier niet bij genoemd, maar het plan is dat de regels (ietwat omgetaald) ook voor ondernemers gaan gelden.
Dus fiets ‘op de zaak’? Aan de ene kant mag de ondernemer alle kosten van (en rond) die fiets aftrekken, aan de andere kant gaat daar een ‘correctie voor privégebruik’ vanaf van 7% van de aankoopwaarde. Hoe het precies met de Btw gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar dat zal waarschijnlijk wel heel erg op de regels voor een auto gaan lijken.
Het wachten is nu op meepedalerende kilometerregistraties, eindeloze discussies, rechtszaken over ‘het privégebruik’ en natuurlijk ook over de vraag of een duur Garmindingetje op het stuur bij de kosten van de fiets hoort. Hier zijn we met z ’n allen wel weer een jaartje of tien mee bezig dus.