Meer dan € 3.000 mag je straks niet meer witwassen

Groot nieuws afgelopen week: de regering gaat drastische maatregelen nemen om een einde te maken aan de witwaspraktijken (in NL dan, want over de grens gelden weer andere regels, voorlopig dan). Op zich zeker wel een mooi idee: het moet maar eens afgelopen zijn met al dat zwarte geld. Toch?
Een samenvatting van die plannen kun je onder andere hier lezen (inclusief linkje naar het complete plan, voor de nepnieuwsfoben).
Maar we beginnen even bij het begin: over hoeveel zwart geld hebben we het eigenlijk? Dat weten we dus niet, logisch hè? Schattingen zijn er dus wel: ongeveer (of minstens) 16 miljard per jaar en dat is op een totale economie van ongeveer 700 miljard per jaar dus ruim 2%. Nou is 16 miljard een hele bak met geld, maar dit soort toch wel draconische maatregelen voor 2% van de economie?
Meest zichtbare en voelbare idee in de plannen is dat er niet meer voor meer dan € 3.000 contant betaald mag worden, per transactie dan. Nou kan ik me niet heugen zo ’n bedrag ooit contant afgetikt te hebben (en ik ga al even mee, ik ben nog uit de tijd van de kascheques en zelfs mijn vader ’s loonzakje herinner ik me nog vaag). Maar er is toch wel enige paniek, bij autodealers bijvoorbeeld en de horeca wordt er blijkbaar ook niet blij van. Op HigherLevel liep er een leuke discussie over trouwens. Conclusie daar: die Bitcoin gaat nog groot worden (in NL 16 miljard per jaar?).
Hoe dan ook: the times they are a-changing, prepare! Gooi die ouwe sok op tafel, voordat het niet meer kan….