De nieuwe KOR komt er aan

Vanaf 2020 bestaat de KOR (Kleine Ondernemers Regeling voor de Btw) niet meer. De koning is dood, leve de nieuwe koning (die we voorlopig KOR II gaan noemen). De nieuwe regeling leek in eerste instantie niet al te ingewikkeld, inmiddels heeft in mijn vak de twijfel stevig toegeslagen. Het aantal voorbeeld- en rekenmodellen is al niet meer te tellen (en dat wil wat zeggen, in mijn vak) en iedereen is klaarwakker.
Het blijkt inderdaad ook ontzagwekkend lastig te zijn in veel gevallen: op zich is het al lastig, maar je moet ook nog eens 5 jaar terugdenken en 3 jaar vooruit. Als je handelt met het buitenland (verkoop en inkoop, ook al is dat af en toe) en/of de grotere verleggingsregeling (bouwsector) van toepassing is, of kan zijn, of wordt, dan is die nieuwe KOR mogelijk/waarschijnlijk niet mogelijk, of niet handig, of zelfs duur. Het begint er dus op te lijken dat deze versimpeling gaat uitlopen op een enorm ingewikkelde toestand.
Maar niet getreurd, we hebben nog even de tijd: uiterlijk 20 november 2019 moet de keuze zijn gemaakt. Ik heb natuurlijk al eens in mijn eigen klantenbestand wat zitten rondkijken en rekenen. Oei! En nog eens oei! Driewerf oei! Wie zich vast in wil lezen, dat kan onder andere hier. Antwoord op de vraag wat het beste te doen staan daar ook niet, maar je snapt de basis van wat eraan komt wel beter.
Na de vakantie gaan we samen eens kijken, en rekenen.