Digitale criminaliteit: de nieuwe struikrovers

Ooit las ik een verhaal over de weg van Amsterdam naar Haarlem; die was erg gevaarlijk omdat er veel struikrovers in de bosjes lagen te wachten op langslopende goed gevulde beurzen en/of andere zaken die niet door de beugel konden.
Ja, dat speelde rond het jaar 1750.
Dat soort struikrovers waren ook een belangrijke aanleiding voor het oprichten van de eerste bank; daar kon je je geld inleveren, kreeg je een briefje (het latere bankbiljet) dat je bij een andere bank, heel ergens anders, weer in kon leveren (met een wachtwoord, toen al!) en dan kreeg je je geld weer terug. Handig.
Maar we leven in 2019, dus die struikrovers liggen niet meer in de struiken en langs de weg. Ze zitten comfortabel in een bureaustoel achter een computer en hebben het van daaraf voorzien op je beurs banksaldo.
Een op de twaalf mensen had er last van in 2018 las ik. Zo!
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Trap er niet in! Zie waar je kwetsbaar bent en doe daar wat aan, of mee.