LLP is niet transparant

Pardon? Je bedoelt? Nou, er is een klein probleempje voor een aantal ondernemers ontstaan. De LLP (Limited Liability Partnership) is een Engelse ondernemingsvorm die een paar jaar geleden behoorlijk populair werd, met name onder samenwerkende dienstverleners (advocaten, ingenieurs e.d.).

Dat kostte wel wat, zo ’n LLP, maar dan kreeg je ook wat: een ondernemingsvorm waarin het risico (de aansprakelijkheid vooral) behoorlijk werd afgeschermd (in tegenstelling tot de Nederlandse v.o.f. of maatschap), maar waar je wel gebruik kon maken van de fiscale aftrekposten voor zelfstandig ondernemers (Zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, FOR). ‘Best of both world’s dus’: een (soort van) B.V. én een (soort van) eenmanszaak in één. Prachtig! Alle dagen feest.
Niet dus, volgens de Rechtbank. In NL is dit toch (soort van, vergelijkbaar met) een B.V. en dus zijn de regels voor een B.V. van toepassing en exit de regels, voordelen voor de Inkomstenbelasting (Zelfstandigenaftrek e.d.).
Oeps! Oei! Foutje, bedankt ook. Nou ja, blijkbaar ging het bij de LLP uit deze uitspraak toch al niet denderend, al die andere LLP ’s hebben nu wel iets om over na te denken. Maar wel leuk geprobeerd natuurlijk.