Meer werken is voor de dommen. Of toch niet?

Dat vertelden onze (voor-)ouders ons, toen we nog klein en onbedorven waren. Die werkten zelf natuurlijk wel, want wat moest je anders als je ’s avonds je warme hap op tafel wilde krijgen? StasFin Snel schreef deze week een antwoordbrief aan de Tweede Kamer: loont het wel om (meer) te werken? Nou niet echt, zo (b)lijkt….

De StasFin heeft laten uitrekenen (pdf) wat het nou scheelt: meer (of minder, andersom lezen) verdienen als je rekening houdt met de belastingen en ook met de toeslagen. En wat blijkt: kijkt, schrikt en huivert vooral van de meest rechtse kolom: de marginale belastingdruk. Voor de financiële leken: dat is wat je bruto kwijtraakt als je € 1 meer verdient.
Kijk bijvoorbeeld naar de alleenstaande die (met wat overwerk, ik noem maar wat) niet € 31.000, maar € 32.000 per jaar verdient. Die arme ziel mag dus geld meebrengen voor de eer ietsje meer gewerkt te hebben. 
Nog even voor het goede begrip: deze cijfers gaan dus over werknemers. Maar ze gelden natuurlijk ook voor ondernemers, alleen liggen daar de cijfers anders maar het principe blijft hetzelfde. Denk trouwens ook nog aan de Studiefinanciering (zowel voor de bijdrage studerende kinderen als voor de aflossende ouder – die zijn ook inkomensafhankelijk). En zo nog wat meer zaken die een rol kunnen spelen als ze inkomensafhankelijk zijn en dat is nogal wat in dit land.