Sparen in eigen bedrijf in plaats van in Box 3, mag dat?

Ja, dat mag. En is vaak ook ‘handig’, want geen Box 3 heffing dan dus en mogelijk ook meer (of überhaupt) toeslagen. Dus probeert de Belastingdienst aan dat sparen in het eigen bedrijf grenzen op te leggen: een ondernemer mag geen ‘overtollige liquiditeiten’ in het eigen bedrijf aanhouden, die moeten in Box 3 aangegeven worden.
Hoeveel dat nou precies is: die ‘overtollige liquiditeiten’? Dat staat nergens opgeschreven. Op fora in mijn vakgebied zie ik vaak als redenatie: tot € 50.000 niks aan de hand, boven de € 100.000 kan/mag niet (dus Box 3) en daartussen hangt het van de omstandigheden af.
En kijk: ineens is er een interessante uitspraak (pdf) van een rechter (in hoger beroep zelfs) die zo ’n € 350.000 niet overtollig vond. Zo! Da ’s veul geld, € 350.000. Dat scheelt dan toch mooi zo ’n € 3.000 Box 3-belasting (minus dan de renteopbrengst van dat spaargeld, want dat is dan wel belast in het eigen bedrijf, maarja… 0,1% ofzo?). En dat ieder jaar ook nog.
Beetje een specifiek gevalletje, dit. Met ook nog een niet erg handige belastingambtenaar. Maar de rechter steunde qua principe wel de stelling van de ondernemer dat dat geld nodig was voor (o.a.) toekomstige tegenvallers en dat is toch wel nieuw.
Dat opent deuren die tot nu toe gesloten waren, tenminste als deze uitspraak blijft staan. Gaan we zien.