Referendum over de ‘aflosboete’?

Ja, dat zomaar kunnen. Lees ik tenminste bij de kwajongens van Geenstijl. De 50Plus-partij schijnt aardig op weg te zijn met het bij elkaar harken van voldoende handtekeningen.
Grappig woord trouwens: ‘aflosboete’, gelijk een goede negatieve connotatie (ook al zo ’n modewoord tegenwoordig). Maar goed: we mogen dus wellicht onze mening laten horen over dit fiscale wangedrocht. En nee, ik heb niet de illusie dat dat helpt, maar nooit geschoten is natuurlijk ook altijd mis. Toch? Alvast even kort uitleggen wat die ‘aflosboete’ betekent zodat je straks goed gewapend bent tegen al het nepnieuws hierover? Dat uitleggen laat ik met plezier over aan ‘Homefinance’ (mooie, handige site overigens).

ZZP-pensioen schiet niet op

Al jaren staat een (soort van) verplicht pensioen voor ZZP ‘ers op het verlanglijstje van veel politieke partijen. En van de vakbonden trouwens ook. En weet je bij wie nog meer? Verzekeraars en banken!
Er wordt ook al jaren over gepraat en over nagedacht, maar het schiet allemaal niet op. Tenminste, dat schrijft de leverancier van mijn aangiftesoftware. Ingewikkelde materie, politiek gevoelig en niet te vergeten: individuele keuzevrijheid, dat moeten we toch niet willen met z ’n allen. Een log ambtelijk apparaat trouwens ook niet.

Je bankgegevens weggeven? Ja/nee (*)

Blijft grappig (of droevig, zo je wilt): aan de ene kant moeten bedrijven van de EU zich in alle mogelijke bochten wringen om ervoor te zorgen dat er geen privégegevens op straat terecht komen (AVG dus, zie een eerder artikel hier).
Aan de andere kant wil diezelfde EU dat iedereen en z’n moeder toegang kan krijgen tot je bankrekening om te kijken wat je daar zoal doet (de PSD2-richtlijn). Dat mag dan (voorlopig?) alleen met jouw instemming weliswaar, maar dus even niet opletten en het is BB=WY (Big Brother is Watching You). Het AD ondervroeg ons: wat vinden wij daar nou van?
Nou, dat willen de meesten van ons dus toch maar liever niet volgens dit onderzoek. Goh!
Ik begrijp dat het medio dit jaar moet gaan werken. Opletten dus! Er gaat om toestemming gevraagd worden! En vast niet via opting-in!

Rechter vindt Box 3 toch niet goed

In de (vak)pers deze week veel aandacht voor een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. De rechter vindt de Box 3 belasting (de belasting op vermogen dus) “niet meer redelijk en proportioneel”. Zo! Op naar de Hoge Raad dus en als die dat niet ook vindt: naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Toe maar!
De klagers zijn er al jaren mee bezig en dit is de eerste juridische ‘overwinning’ (na vele verloren veldslagen overigens).
Het gaat dus over de regels van 2014, maar die golden eerdere jaren ook en de twee jaren erna ook. We gaan het zien, en meemaken. Dat gaat nog wel even duren natuurlijk: de rechterlijke molens draaien langzaam. Desalniettemin: als de volhouders uiteindelijk winnen zullen vele bezwaarschiften het lot worden van de Belastingdienst en het gaat de belastingbetaler (ja, jij dus) wat kosten natuurlijk…. en (bij degenen met een ruim vermogen) opleveren dus ook. Je hoort.

ff serieus mensen: AVG komt eraan! Doe iets!

Lekker pakkende kop boven dit verhaal, toch? Niet dan?
Dat moet ook even, want er staat ons allen een ramp te wachten en die heet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Nee, ik ga het hier verder niet uitleggen want dat doet de KvK al.

Je mag er verder van vinden wat je wilt, van die AVG, maar je gaat er (stevig?) last van krijgen. Als je klantgegevens bewaart (en wie doet dat niet?), als je (een deel van je) data in een cloud hebt hangen en als je (nog) geen interne toezichthouder hebt benoemd. Zeg het maar: wie kan al deze drie vragen zo beantwoorden dat de AVG niet geldt? Iemand? Nee, he?! Nou dan: ga je inlezen en eens goed naar je organisatie kijken, want als je het niet goed (genoeg) op orde hebt  zwaait er wat als iemand daar achter komt….
En zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Update 29-01-2018: help is on the way!
Nu ook van onze Rijksoverheid (ja, ik zie het ook: 98 bladzijden!) en van de klup die erover gaat (de autoriteit dus), met filmpjes.
Update 11-02-2018:
Doe hier de zelftest.

Aangeboden korting Belastingdienst: wel/niet doen?

De Belastingdienst is weer druk bezig ons allen te voorzien van de blauwe enveloppen (nee, dit bedoel ik niet :-)). De Voorlopige Teruggaven 2018 voor wie belasting terug kan gaan krijgen en natuurlijk de Voorlopige Aanslagen 2018 voor wie moet gaan betalen.
Voor de gelukkigen onder ons die moeten gaan betalen is het ieder jaar weer de vraag: in maandelijkse termijnen betalen of ineens, met korting? Het antwoord op die vraag is makkelijk: reken maar na, de korting is hoger dan de rente die je zou kunnen krijgen als je dat geld een jaar lang op een spaarrekening zou zetten. Dus als je het geld kunt missen (!) en je denkt dat de rente in 2018 echt niet (veel) hoger gaat worden dan nu? Betalen nu en de korting pakken.

Gamification, de nieuwe trend?

Zo af en toe kom ik hoofd te kort om aan te krabben.
Zoals bij het lezen van dit bericht in onze vakpers. Really?
Spelletjes spelen om de financiële- en belastingmoraal op peil te houden (of te krijgen)?
Mocht je binnenkort weer langskomen voor een bespreking van je cijfers, of andere kwesties: ik heb mijn mens-erger-je-niet klaar staan. Een mooi pokerspel heb ik trouwens ook als je dat liever doet.

Belastingverdragen: jaja, wat een lijst

Diepe fiscale techniek waar ik jullie normaal niet mee lastig val (tenzij het niet anders kan): de belastingverdragen. Maar ik zag een mooie lijst van alle belastingverdragen die NL heeft met de rest van de wereld (nou ja, een groot deel daarvan dan).
Er wordt wat dat betreft wat vergaderd in de wereld. Op zich ook wel logisch, want toch wel handig als je als landen onderling afspreekt hoe om te gaan met je burgers die in beide landen ‘dingen doen’. Die afspraken worden dan opgeschreven in ‘belastingverdragen’ en daar zijn er dus veel van. Heel veel zelfs. Heel erg veel zelfs. Even kijken? Dat kan hier (pdf).