De BKR & je kredietruimte: BB=WY

BB=WY? Big Brother is Watching You! Beeld-, internet- en  krantbreed in het nieuws deze week: de BKR gaat ook je mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening registeren. Paniek!
Want: dan kun je minder hypotheek krijgen..
RTL heeft er een mooi itempje over gemaakt. Leerzaam. Kijken!
AdNWeb DuivelHet gevolg kan nogal stevig zijn, volgens de vereniging Eigen Huis. Als je € 1.000 op je betaalrekening rood mag staan kost je dat ongeveer € 5.000 aan hypotheekruimte.
Neem een stel met ieder een eigen bankrekening (met € 1.000 mogelijke roodstand), een gezamenlijke bankrekening (idem) en een creditcard met € 2.000 kredietruimte erop (handig voor op vakantie en internet-aankopen, toch?) scheelt dat dus ongeveer € 35.000 aan hypotheekruimte. Zo! En dat is inderdaad ook zo als je nooit rood staat, alleen het kunnen roodstaan is al voldoende.

Ondernemers
Ik heb zitten zoeken naar hoe dat werkt bij ondernemers, want die hebben ook zakelijk (meestal) nog bankrekeningen, al dan niet met (zoals dat daar dan heet) ‘rekening courant faciliteiten’. Tellen die ook mee? Geen idee, ik kan het tot nu toe nog nergens vinden. Overigens (’t is maar dat je het weet): ook leningen bij Wehkamp e.d., private lease van auto ’s en studieschulden staan al bij het BKR in de boeken.
Zover ging zelfs de fantasie van George Orwell in 1948 niet eens.
Maar even terug naar de echte wereld: weten hoe jij ‘bekend’ bent bij de BKR? Dat kan, kost ook bijna niks (nou ja, € 4,95). Plus dan wel de ‘verzendkosten’ van (jawel) € 12,70! Kan dat niet via Bol.com, stuk goedkoper.