Sparen in Box 2 ?!

Al tijden bekend: sparen in Box 3 loont momenteel niet. De rente is laag en de Belastingdienst int 1,2% over je tegoeden dus dat schiet daar niet echt op. Dus ontstaan er de meest curieuze ‘Panama-routes’.
AdNWeb Spaarvarken
Zover als Panama hoef je natuurlijk nou ook weer niet te gaan, in Nederland zelf kun je ook goed terecht voor slimme opzetjes. Een heel bekende? Sparen in Box 2.
Box 2 kennen alleen de ondernemers met een B.V. (want hun B.V.-gebeuren zit grotendeels daar).
Maar iedereen kan een B.V. oprichten (tenminste als je geen juridisch verleden hebt….).
Hoe werkt die truc dan? Na de break…

Box 3
Stel: je hebt € 1.000.000 ‘over’ en dat staat nu niets te doen bij een spaarbank. Dan krijg je dus (laten we stellen) 0,5% rente (en daar moet je al erg je best voor doen): € 5.000 dus.
Maar je moet 1,2% Box 3-belasting (Vermogensrendementsheffing, heet dat officieel) aftikken, € 12.000 dus. Verlies dus € 7.000. Per jaar. En dan tel ik de inflatie nog niet mee.

Naar Box 2
In Box 2 telt niet het vermogen zelf (zoals in Box 3), maar het echte rendement.
Stel: je richt een B.V. op met als enige doel: geld beleggen plus nog wat andere al dan niet leuke, zinnige dingen. En je vult die B.V. met die € 1.000.000 aan aandelenkapitaal die je ook volstort (overmaakt naar de B.V.). Dan is dat vermogen in Box 3 weg, dus geen Box 3-belasting meer.
In die B.V. brengt die € 1.000.000 natuurlijk (stellen we hier even) ook maar € 5.000 rente op. Zo ’n B.V. is niet gratis (jaarrekening/aangifte Vennootschapsbelasting, bankkosten), stel jaarlijks € 1.000 aan kosten (inclusief een luxe dinertje op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders), blijft er dus € 4.000 aan winst over.
Over die winst moet de B.V. 20% Vennootschapsbelasting (VpB) betalen, in dit voorbeeld dus € 800. Blijft er dus € 3.200 aan nettowinst over.
Dat kun je dan zo laten (en dus weer rentedragend maken) of je kunt het aan jezelf privé (als aandeelhouder) uitkeren als dividend. Over dat dividend betaal je dan 25% Box-2 belasting, € 800 dus. Zo komt er dus netto € 2.400 op je bankrekening binnen, in plaats van dat verlies van € 7.000. Verschil € 9.400. Per jaar.
Zoals onze voorouders al wisten: ‘de Duvel schijt altijd op de grote hoop’.

Maar….
Nou ja, een echte ‘maar’ is er niet echt. Het kan gewoon zo. En gebeurt ook zo, daar hebben we echt geen Panama-route voor nodig. Je moet er wel zin in hebben natuurlijk, want toch nogal wat ‘gedoe’, zo ’n B.V. en met € 10.000 spaargeld heeft dit allemaal natuurlijk geen zin (reken zelf maar na).
Met € 10.000.000 daarentegen…..
En als de rente dan weer stijgt en zo hoog wordt dat deze ’truc’ niet meer werkt? Dan liquideer je de B.V. en wandelt het geld weer vrolijk terug naar Box 3.
Tja… heeft onze overheid in haar wijsheid net de Stamrecht-B.V. verboden, komen we weer met een andere variant ……
Overigens: zo simpel als hier beschreven is het allemaal ook niet, en toch ook weer wel. Eigenlijk. Rare jongens, die politici.
Enne.. oh ja, nog iets (niet verder vertellen hoor): vermogen in Box 3 telt mee in de bepaling van de eigen bijdrage voor verpleeghuizen e.d., vermogen in Box 2 niet.