Van VAR naar DBA: het ’transitieplan’

Jullie wisten het al: op 1 april 2016 vervalt de VAR en moeten we gaan werken met ‘de DBA’. Nou ja, toch weer niet helemaal dan. Eigenlijk.
AdNWeb Contract
Want er is een ’transitieplan’ gemaakt door StasFin Wiebes en de ’transitieperiode’ loopt van 1 april 2016 tot 1 januari 2017. In die periode moet iedereen zich goed kunnen voorbereiden op het écht van start gaan van de nieuwe DBA-regels. Maar eigenlijk gelden die nieuwe DBA-regels wel al vanaf 1 april 2016… je krijgt alleen tot 1 januari 2017 de tijd om alles op papier te krijgen. Of zoiets.
Ok, een ’transitieplan’ dus: wat gaat dat dan precies inhouden? Na de break….

Soepele invoering
Het ’transitieplan’ is bedoeld een soepele invoering van de DBA makkelijk(er) te maken en bestaat uit drie fases:
1. Voorlichting (tot 1 april 2016)
2. Voorbereiding van de contracten
3. Beoordeling en publicatie van de contracten door de Belastingdienst.
Vanaf 1 april 2016 krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers dus de tijd om hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe DBA-regels en die nieuwe werkwijze zo nodig te laten toetsen door de Belastingdienst.
Vanaf 1 januari 2017 gelden de nieuwe regels dan onverkort. En tussen 1 april 2016 en 1 januari 2017 dan (vraag ik me af)? Niet onverkort? Half onverkort? Met terugwerkende kracht onverkort? Die maanden worden een soort van ‘niemandsland’ waar dan – zo lees ik – met een soort van terugwerkende kracht straks de nieuwe regels gelden. Of zo. Heel fijn weer: we zoeken het maar uit.

Echte zekerheid pas eind november 2016
Eind november 2016 wordt het echt serieus (is het plan). Dan komt de Belastingdienst met heel veel informatie over hoe het allemaal moet, al die papieren teksten en contracten. De definitieve en volledige modelcontracten zelf natuurlijk, maar ook (en vooral) de bepalingen die van belang zijn voor de fiscale en sociale verzekeringsaspecten. Dan wordt het voor opdrachtgevers en opdrachtnemers duidelijk welke teksten ze in de modelovereenkomsten wel en niet mogen aanpassen aan hun eigen situatie zonder dat het toch een loondienstverhouding wordt.
Eind november 2016! Dus pas dan is definitief bekend hoe het volgens de StasFin en de Belastingdienst moet. En ik durf hier al te voorspellen: dan komt de rechterlijke macht met de jurisprudentie er ook nog eens achteraan. Het gaat dus nog jááááren duren voordat de zekerheid (bijna) 100% is.
Voor degenen die zich eens goed willen inlezen: hier is de brief van de StasFin.

Wet Schijnconstructies
Oh ja, en of het allemaal nog niet onduidelijk en ingewikkeld genoeg is: er is ook nog de Wet Schijnconstructies. Die is deels per 1 juli 2015 in werking getreden en gaat grotendeels per 1 januari 2016 in werking treden.
Een korte samenvatting daarvan vind je hier. Die wet overlapt voor een deel de wet DBA. Want als je in de DBA al de fout ingaat (met alle gevolgen van dien) krijg je wellicht deze wet ook nog eens over je heen als opdrachtgever. En de sancties en formaliteiten daar zijn ook al niet misselijk.

Dus?
Ben je als ondernemer opdrachtnemer? Er gaat zich dus een heel circus in je administratie optreden de komende tijd. Zorg dat je weet wat je moet weten anders lig je al snel buiten. Ben je als ondernemer opdrachtgever? Zorg dat je op de hoogte bent en neem vooral tijdig de goede maatregelen. Wat die dan zijn, die tijdige en goede maatregelen…? Nog even geduld dus. En in de tussentijd? Oppassen!