‘Pensioen’ ondernemer in de bijstand toch niet zo veilig….

De afgelopen tijd maakte StasSoZa Kleinsma her en der goede sier met een nieuwe wet die ‘ondernemers die onverhoopt in de bijstand komen moet beschermen tegen het verplicht opeten van hun opgebouwde pensioen’. Mooi sociaal & zo. Toch? Niet dan? 
AdNWeb GeraniumsNou nee, niet echt. Zo blijkt uit leeswerk van ‘MoneyWise’. Het uitgangspunt is mooi: oudere ondernemers die (moeten) stoppen en in de Bijstand terecht komen moeten nu eerst hun gespaarde pensioenpost ‘opeten’ en dat is natuurlijk behoorlijk sneu. So-wie-so, maar ook omdat een werknemer die in de Bijstand komt dat niet hoeft (en kan).
Aan de nieuwe regels zitten wel een paar voorwaarden, en daar zit ‘m het venijn.

Als eerste geldt die ‘vrijstelling’ tot een maximumbedrag van € 250.o00 gespaard geld. Dat lijkt veel, maar is dat toch niet echt omdat een gespaard bedrag van een kwart miljoen een aardig, zelfs redelijk (aanvullend) pensioen kan bieden. Hoewel… met de huidige lage rente valt dat ook nogal tegen (reken zelf maar eens uit, hier bijvoorbeeld).
Het echte addertje onder het gras zit in een andere voorwaarde. De vrijstelling werkt alleen als je de 5 jaar voor de Bijstandsaanvraag elk jaar geld hebt ingelegd en per jaar ten hoogste € 6.000. Waarom is dat een probleem dan? Omdat het vaak al een tijd slecht gaat met het bedrijf en een van de eerste uitgaven die dan vaak sneuvelt is …. juist: de bijdrage voor de ‘oude dag’.
Dus….. zie je aankomen dat….., je weet wat je (niet) moet doen.