Zzp-pensioen: zoekt en gij zult vinden

Afgelopen week een aardig artikel op Nu.nl, over zzp ‘ers die ‘de’ ‘pensioenregelingen’ nog niet weten te vinden… Hiero te lezen.
AdNWeb Geraniums
Een artikel dat in een lange rij van dit soort artikelen staat: zonde/schande (*) dat die ondernemers maar niet aan ‘het pensioen’ willen, want dat is ‘goed’ voor ze, en ook goed voor ‘de rest’ van de maatschappij…..
Dat kan, of niet. Ik weet dat allemaal niet zo zeker. Maar de kop van het artikel zegt heel veel: “Ze weten het nog nauwelijks te vinden”… Ik denk dan: misschien zoeken ze wel helemaal niet. Of niet op die plekken die ‘men’ graag wil.
Toch? Of….. (lees verder na de break). Met muziekje erbij natuurlijk….

ZZPpensioen
Bijvoorbeeld dat door APG gerunde ZZPpensioen. Met tot nu toe blijkbaar 861 deelnemers sinds januari 2015. Nee dat schiet niet echt op nee. Ziet er eigenlijk niet eens zo onaardig uit, ronkend positieve verhalen met -natuurlijk- alleen maar voordelen. Maar ja, ook met als partners nogal wat zelfbenoemde ‘vertegenwoordigers’ van de zzp ‘ers. Brrrrrr!
Dan doen – volgens Nu.nl dan – de echt commerciële jongens het beter.

En op de achtergrond hoor ik steeds maar de AFM (en ook de nodige politieke partijen) die eigenlijk vinden dat alle ondernemers verplicht ‘aan het pensioen’ moeten (en ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering trouwens). Verplicht ja, anders dreigt groot maatschappelijk onheil. En misschien klopt dat, misschien ook niet. Ondernemers stemmen vaak met hun voeten en misschien is dus de aanpak van (bijvoorbeeld) ZZPpensioen niet de goede aanpak?

Ik kon het natuurlijk niet laten: even tellen hoe dat met jullie, mijn klanten, zit.
Hoeveel van jullie hebben er als ondernemer een of andere pensioenvoorziening, anders dan de AOW en zeker anders dan de FOR (want dat is geen pensioenvoorziening)? En ook anders dan allerlei oude, in het verleden opgebouwde pensioenvoorzieningen bij ex-werkgevers.
Per ondernemer gerekend heeft 65% dat (nog) niet en dus 35% wel. Aan ‘ons’ zal het dus niet liggen……