Minder boekenonderzoeken……

Goed nieuws (of niet, ’t is maar hoe je het bekijkt….): er zullen in 2015 veel minder belastingcontroles via boekenonderzoek gaan komen. Aldus StasFin Wiebes op vragen van de Tweede Kamer.
AdNWeb Tollenaars
In totaal zullen er dit jaar zo ’n 27.000 controles gedaan worden, het plan was zo ’n 37.250. Tot en met augustus zijn er 15.755 boekencontroles gedaan (dat wordt dan nog hard doorwerken!).
Op vragen uit het parlement of er dan nog wel voldoende gecontroleerd wordt bij vooral kleine bedrijven schrijft Wiebes dat er wel degelijk nog veel controles zijn, maar dan door onderzoek in/naar de ingediende aangiften en koppeling van die aangiftegegevens en koppeling met andere beschikbare gegevens. Er wordt ook meer (beter?) gelet op de software waarmee die aangiften ingediend worden.
Interessant is overigens ook nog dat de Belastingdienst nu via een proef speciaal onderzoek doet naar de gebruikers van Debit- en Creditcards, vooral naar anonieme buitenlandse kaarten. Die pilot leverde al ruim 4 miljoen Euro op aan extra geïncasseerd belastinggeld. Je bent dus gewaarschuwd ;-).