Pensioen Eigen Beheer, vervolg….

Zijn we weer, met & over het Pensioen in Eigen Beheer in de eigen B.V. De vorige keer was het met nog wat vage antwoorden van de StasFin op vragen over zijn plannen. En dat het dus 2017 zou worden.
AdNWeb Geraniums
In de eerste berichten over de commissie-vergadering in de Tweede Kamer stond een – voor mij, voor iedereen eigenlijk – cryptische zin. En de bedoeling van die zin is deze week wat duidelijker geworden. Volgens Wiebes wordt stoppen met opbouw in eigen beheer als volgt mogelijk: bestaande verplichtingen worden bevroren. Daarna volgt  afstempelen (= verminderen) van de verplichting tot de fiscale waarde zonder -nogal prijzige- fiscale gevolgen en dat zal voor velen een hele opluchting zijn.
Maar er is nog meer…..

Na die afstempeling kan de DGA de pensioenreserve naar privé halen door af te rekenen in de loonbelasting tegen 80% van de fiscale waarde en zonder betaling van revisierente. Dan vallen er dus twee draconische fiscale straffen weg op het volledig opheffen van de pensioenvoorziening. De regeling ken je misschien nog, die gold vorig jaar al voor stamrechten uit gouden handdrukken in eigen Stamrecht-B.V. ‘s. Dat naar privé halen en afrekenen kan, het hoeft niet.
De StasFin beseft dat dit alles gepaard gaat met een lange overgangsperiode omdat voor de bevroren pensioenrechten (als die niet naar privé gehaald worden dus!) de oude regels blijven gelden. Wat hij niet wil is dat er daarna een combinatie blijft bestaan van het nieuwe ‘oudedagssparen’ en het nog doorlopende oude ‘pensioen’.
Met name dat afstempelen kan interessant zijn voor DGA ’s die de financiën in hun B.V. op orde hebben, of nog kunnen krijgen voor hun pensioendatum.
In december volgt de brief met de uitwerking. Blijft spannend.