Exit DigiD ??

Interessant nieuws: de Belastingdienst gaat experimenteren (ojé!) met het gebruik van je toegangscode en wachtwoord bij je bank. Met die code & wachtwoord kun je straks ook bij je belastinggegevens.
AdNWeb Getallen
En tegelijk loopt er dus ook nog een ander plan: ditEen selecte groep (65.000 belastingplichtigen) mag het vanaf 2016 een half jaar uitproberen en de proef geldt vooralsnog alleen voor particulieren (of beter gezegd: particuliere aangiften) en dus (nog?) niet voor ondernemers-aangiften. Inloggen voor de belastingaangifte kan vanaf volgend belastingjaarjaar niet alleen met je bancaire codes maar ook met je bankpas of de app van je bank (met je bankpas, hoe gaan ze dat doen???). De ‘pilot’ duurt een half jaar en ABN, ING, Rabo, SNS en Triodosbank doen mee aan de proef. Na dat halve jaar wordt geëvalueerd: stoppen of voor iedereen toegankelijk maken. Nu gaat dat identificeren nog via DigiD en/of (voor ondernemers) via de speciale inlogcodes. Je mag zelf (nog?) kiezen tussen de oude DigiD en deze nieuwe methode.
En nee (zeggen de Belastingdienst en de banken in tweestemmige harmonie): als je je bankaire toegangscodes gebruikt kan de Belastingdienst echt niet ook je bankgegevens inzien en de banken kunnen niet spieken in je fiscale gegevens, dus Big Brother is NOT watching you.
Overigens: er blijken ook al verregaande plannen te zijn om via je bankaire inlogcodes toegang te krijgen tot je verzekeraar(s) of webwinkels.