Mobiele abo ‘s, ineens zonder btw

Zo! Ik zag het een maandje geleden al, als klacht in de Gelderlander: een ondernemer die klaagde over Vodafone die geen btw meer op de factuur zette (en dus kon die btw ook niet meer afgetrokken worden).
AdNWeb Mobiel
De boze ondernemer belde Vodafone: dan moest die ondernemer maar een (natuurlijk duurder) zakelijk abo nemen, dan stond er wel btw op de factuur. En ja hoor, nu doet KPN hetzelfde, en zal tMobile binnenkort ook wel volgen(?). Zit je met je goedkope particuliere abo, ineens 21% duurder.

Mag dat nou zomaar, ineens? Dat is een wat lastige vraag. Want aan de ene kant zijn leveranciers (en dat zijn providers natuurlijk ook gewoon) wettelijk verplicht om op verzoek de btw te specificeren als iemand (bijvoorbeeld een ondernemer) daarom vraagt. Aan de andere kant: als die providers in hun leveringsvoorwaarden hebben opgenomen dat ze dat bij particulieren met facturen beneden de € 100 niet doen…. Wat doe je dan?
Kan nog leuk gaan worden: volgen binnenkort ook al die tv/internet/bellen-abonnementen dit voorbeeld (want deels dezelfde providers)?
En overigens: nee, de btw even zelf even uitrekenen en toch aftrekken mag niet: die btw moet door de leverancier op de factuur gezet worden wil de btw aftrekbaar zijn.