Een tv-serie als jaarrekening?

AdNWeb Change AheadThe times they are a-changing (voor wie dit niet kent…, maar dan anders). Mijn generatie kreeg het met de paplepel ingegoten (maar of het geholpen heeft…….).
De jaarrekening bijvoorbeeld: een rapport, tekst en cijfers op papier met een kaftje eromheen. Toch? Of kan dat ook anders? En mag dat ook anders? De jaarrekening in de vorm van een hoorspel? Of een spannende soap? Of een song? Of ….?
In allerlei wetsregels is opgeschreven hoe een jaarrekening eruit moet zien: wat betreft de inhoud maar ook wat betreft de vorm.

SBR
Maar al die regels stammen nog uit lang vervlogen tijden, de wereld is veranderd en vooral gedigitaliseerd. De jaarcijfers die een B.V. bij de Kamer van Koophandel jaarlijks moet deponeren kan bijvoorbeeld al als SBR-bestand ingediend worden: digitaal dus en niet op papier. Je kunt het wel printen daarna, maar het origineel staat niet meer op papier. Het zijn bits en bytes. Hetzelfde is al jaren van toepassing op de jaarrekeningen die bij de Belastingdienst worden ingediend: digitale bestanden en dat is eigenlijk allemaal niet meer conform de wettelijke regels, zeggen velen in mijn vak. En als we dan toch een loopje met de regels nemen, waarom dan niet de jaarcijfers gieten in de vorm van een krant, of een schilderij. Of dus een hoorspel, een lied, een spannende tv-serie?

Digitale postbus
Het lastige is dan natuurlijk wel dat die schilderijen, hoorspelen of songs niet in de digitale postbussen passen. Kamer van Koophandel niet blij, de Belastingdienst ook niet en banken al helemaal niet. En – eerlijk gezegd – ik moet ook nog even wennen aan het idee: dan moet ik dus een scenario gaan schrijven en een film regisseren? Ik ben bang dat ik daar niet zo’n verstand van heb, zacht gezegd. De jaarrekening dan als een soort boek (kijk, now we ‘re taking again) waarop een regisseur dan een film kan maken? Er zijn trouwens jaarrekeningen die best spannend zijn als je het verhaal eronder er ook bij vertelt, dus waarom niet?

We zijn er in ons vak nog lang niet uit, maar het zou mij niet verbazen als over niet al te lange tijd een eerste schaap een dam gaat opzoeken om overheen te lopen. Als al geschreven: the times they are a-changing. Wie voelt zich geroepen….? I ‘m all in.